Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šta je jedinstveni obrazovni broj i koji je njegov značaj? Zašto je potrebno da taj broj imaju deca u vrtiću, đaci u školi, studenti? Pomoćnik ministra prosvete Saša Stojanović rekao je za RTS da je to identifikacioni broj koji će se koristiti kako bi se vodili podaci o učeniku.

Ako vam dete donese papir na kome ima 16 karaktera u vidu slova i brojeva, to je jedinstveni obrazovni broj.

Saša Stojanović, pomoćnik ministra prosvete za digitaliziciju, rekao je da je jedinstveni obrazovni broj još jedan u nizu identifikatora koje srećemo i u drugim oblastima, poput onih koje možemo da vidimo na zdravstvenim knjižicama, na članskoj karti u biblioteci.

„To je identifikacioni broj koji ćemo mi u našem sistemu koristiti da uz njega vodimo podatke o učeniku. Naš cilj je ne da pratimo učenika, već da pratimo sistem obrazovanja kako bismo obezbedili njegov kvalitet“, naveo je Stojanović.

Prema njegovim rečima, sva deca će dobiti ovaj broj, koji izdaje škola, odnosno ustanova u kojoj se dete zatekne.

„Niko sem roditelja neće imati pristup podacima, mi ćemo koristiti podatke jedino za statistiku. Papir svakako treba čuvati, jer ako neko dođe u njegov posed može da pristupi sistemu i vidi podatke o detetu, ali neće moći ništa da promeni“, istakao je pomoćnik ministra.

Naglasio je da je značaj ovog broja da se unapredi sistem obrazovanja i da čuvamo podatke o našim učenicima, a ovo je samo još jedna u nizu mera koje štite podatke o našoj deci.

BONUS VIDEO: Strah od virusa Zapadnog Nila u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar