ponovna zaraza korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novi, britanski soj koronavirusa, zauzeo je Evropu "na prepad". Iako je u Srbiju stigao letom iz Londona (kada je identifikovan kod srpske putnice), prema pisanju medija, tek osam slučajeva je do sada definitivno dijagnostikovano. Ipak, sumnja se da je virus mnogo prisutniji nego što to analize pokazuju.

O tome je na konferenciji za novinare govorio i Predrag Kon, član Kriznog štaba. odgovarajući na korpus pitanaj koja su se ticala stanja u školama, Kon je govorio i o većem broju zaraženih u Vranju.

„Znamo da je taj britanski soj prisutan u Srbiji, ali ne možemo da znamo u kom procentu. Ovo što se dešava u Vranju sa procentima zaražene školske dece, verovatno znači da je prisutniji više nego što je otkriveno. Nismo u mogućnosti da radimo sekvenciranje više nego što radimo“, rekao je Kon.

Kon je govorio i o stanju u školama.

„Što se tiče uzrasta između 10 i 20 godina, tu se prati procenat, i ima se utisak blagog povećanja. Ali, osim u Vranju, gde je jasno povećanje, nema drugih dokaza. Ne vidi sa da je došlo iz jedne u drugu nedelju da je došlo do porasta oboljevanja. Imamo iskustvo drugih zemalja da je došlo do povećanja. U jednoj beogradskoj opštini, 50 odsto od testiranih je bilo pozitivno. Moramo razmišljati o zaoštravanju mera. Ako gledamo iskustva u svetu, posebno Evropi, vidimo da su imali zatvorene škole. O tome je još rano govoriti“, rekao je on.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar