Branislav Tiodorović i Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sve mere Kriznog štaba ostaju na snazi, nije bilo govora o njihovom popuštanju, izjavio je epidemiolog Predrag Kon posle sednice Kriznog štaba i ocenio da su predstojeći praznici dodatan rizik za širenje zaraze.

„Epidemiloška situacija jeste stabilizovana na visokom nivou, a vidljiv je i blagi porast što se može povezati sa povratkom građana sa skijališta i sa prisustvom britanskog soja virusa, koji je dokazan u više navrata“ rekao je Kon novinarima.

Ocenio je da su predostojeći praznici dodatni rizik u situaciji kada nemamo vakcinisanost sa dve, nego samo sa jednom dozom.

„Važno je naglastiti da je zaštita vakcinom obezeđena tek posle dve doze i kada prođe desetak dana“ istakao je on i apelovao na građane da poštuju mere da bi se održalo postojeće stanje da se ono ne pogorša.

Najavio je pojačanje kontrola u narednom periodu i u vreme praznika, posebno na planinama i u skijalištima, „odnosno mestima gde je prepoznato da je došlo do većeg zaražavanja“.

„To su i restorani, kafići, ugostiteljski objekti, čiji rad trpi sve vreme, ali moramo da izdržimo dok ne dođe do stvaranja zaštite koje očekujemo sa vakcinom“, naveo je Kon.

On je dodao da na sednici nije bilo reč o tome da li treba da se dozvoli prisustvo publike na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Milan, zakazanoj za 18. februar.

Kon je zadovoljan dinamikom vakcinacije i najavio je nove kontigente vakcina.

„Vrlo brzo ćemo imati veće količine vakcina, pa će ići paralelno pozivanje i za prvu i drugu dozu. Ono što je cilj da se postigne da imamo na dnevnom nivou 80 hiljada vakcinacija, ukupno i prve i druge doze“ zaključio je Kon.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare