Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković organizovala je povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta posetu opštini Priboj, kojoj je 2019. godine dodeljena nagrada za grad/opštinu jednakih mogućnosti, saopšteno je iz kabineta poverenice.

Kako se navodi, poverenica tradicionalno obilazi neku od opština u Srbiji svakog 8. marta, a zajedno za Brankicom Janković Priboj su posetile i ambasadorka Australije Rut Stjuart i zamenica ambasadorke Velike Britanije Rebeka Fabrici.

Povezane vesti:

Na sastanku sa članovima Radne grupe za izradu lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost u opštini Priboj 2021-2024, Brankica Janković je istakla da samo planske i koordinirane mere i aktivnosti na lokalnom nivou mogu dovesti do istinske ravnopravnosti žena i muškaraca.

Ističući da položaj žena na selu, koji tradicionalno podrazumeva rad u domaćinstvu, brigu o deci i starijim članovima porodice, znatno otežava mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i ekonomskog osamostaljivanja, ona je navela da organizovane aktivnosti žena na selu mogu da zaustave negativan trend i osnaže lokalnu ekonomiju i poljoprivredu.

Poverenica je podsetila da ekonomske i socijalne posledice pandemije nesrazmerno više pogađaju žene, pa je važno razmišljati o potrebama žene na zdravstvenom i psiho-socijalnom planu, posebno kada se ima u vidu da je nivo tenzija u porodici znatno podignut, što ostavlja žene i devojke u situaciji da su izložene većem riziku od nasilja u partnerskim odnosima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar