Foto: Nova S

Urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić ocenio je u Novom danu da će se trenutni protesti "ugasiti", ali da će se kod neke druge situacije ponoviti, kada se pojavi "okidač", jer "postoji energija i jasno izraženo nezadovoljstvo".

Prema njegovim rečima, protest je počeo kao „iznenadna erupcija“ i pokazuje količinu nezadovoljstva koja postoji među stanovništvom.

„Ali da biste to održali na duži rok morate da imate neku platformu, jasno vođstvo. Ništa ne može da se odvija tako spontano. Mi to nemamo. Na žalost naše opozicione partije ni građanske grupacije nisu još spremne da se organizuju na pravi način i kanališu i vode to nezadovoljstvo“, rekao je Janjić za N1 i dodao da okolnosti kreiraju lidere.

Odgovarajući na pitanje o napadima na novinare tokom protesta, Janjić kaže da se bezbednost ne postiže samo fizičkom zaštitom.

„Bezbednost se pre svega postiže stvaranjem normalne atmosfere u kojoj se razgovara. Ovde je sve suprotno od toga“, smatra Janjić.

Dodaje da su novinare na protestima povredili i policija i demonstranti.

„Policija je sigurno namerno mlatila neke od naših kolega. Naš novinar je neprekidno vikao da je novinar, u dva navrata su se vraćali da ga tuku. Kad krene intervencije oni verovatno ne gledaju i ne razmišljaju ko je pred njima. Dosta novinara je napadnuto od strane nasilnih demonstranata koji su u njima videli opasnost da budu snimljeni“, rekao je Janjić koji smatra da novinari, bez obzira na sve, ne smeju da se kriju.

Govoreći o hapšenjima, Janjić je konstatovao da se vrlo brzo pronađu oni koji su „jajima gađali bilbord“, a da je pitanje da li će svi napadači na novinare biti uhvaćeni.

Janjić kaže da ne deli optimizam državnog vrha u vezi sa koronavirusom i ocenjuje da će Srbija imati velikih problema da se izbori sa njim.

„Možda se ponovo budemo suočili sa situacijom da se zatvorimo, što bi značilo zatvaranje dela privrede. Mi ćemo tek te posledice osetiti na jesen. Suočićemo se sa teškom ekonomskom situacijom“, kaže on.

Janjić dodaje da će biti jako teško sprovesti najteže mere zbog nepoverenja i nezadovoljstva naroda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare