Foto: Shutterstock, Goran Srdanov/Nova.rs, Vesna Lalić, EPA-EFEDarek Delmanowicz

Radnici u Srbiji gotovo da su zaboravili šta su njihova prava - ovo je ukratko rezime ankete na koju su odgovarali čitaoci našeg portala na Fejsbuku.

Da se radnička prava sistematski ugnjetavanju u Srbiji potvrđuju brojni građani koji u našoj Fejsbuk anketi podelili svoja iskustva i probleme u radu.

Najveći deo naših čitalaca rekao je da je ključni problem i dalje nedovoljna plata, kao i prekovremeni rad“.

„Sve je poskupelo, inflacija mi je pojela i ovo malo plate“, „Radim 8 sati, a nijedan dan mi ne prođe bez 10 sati u firmi“, „Ne pamtim kada sam onoliko koliko sam plaćen“, „Radim za minimalac“, odgovaraju čitaoci u našoj anketi.

Deo građana se žali i na rad subotom, da im je samo 10 dana plaćen odmor, ali i da su učestale pretnje i ucene na radnim mestima.

„Ja ne radim, ja robujem bre. Niko u zemlji neće da radi kod privatnika, svi hoće da idu u državnu firmu jer im je tamo super. Mi kod privatnika ne znamo ni za odmor, ni za praznike. Zbog toga nam je loše“, piše jedan od naših čitalaca.

Pored problema finansija i radnih dana, čitaoci ističu da su ljudski odnosi glavni problem u većini firmi i kompanija.

„Nadređeni imaju robovlasnički odnos prema svojim radnicima i kolegama, što je strašno u 21. veku“, „Šefovi mi omalovažaju profesiju“, „Kadrovi se ništa ne pitaju“, samo je deo komentara građana.

Da položaj radnika nije dobar, iako se to prvomajski „proslavilo“ u Srbiji, nedavno je govorila za Nova.rs predstavnica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

„Osnovni problem radnika i dalje je nesigurnost radnog mesta. Više od pola miliona zaposlenih ima ugovore na određeno vreme, što stvara jedan zavisan odnos kod zaposlenih. Pored toga, nikako ne možemo smetnuti sa uma da su niske plate jedan od ključnih problema”, rekla je ona i dodala:

„Od onog ekonomskog tigra i giganta kako nam se predstavlja došli smo do toga da je naša minimalna zarada najniža u Evropi. Iza nas su jedino Kosovo i Albanija. Dakle, standard je loš, primanja su mala, što dominantno utiče na loš položaj radnika”, podvukla je naša sagovornica.

Bonus video: U kakvim uslovima radnici u Srbiji dočekuju praznik rada?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare