Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nacrt izmena i dopuna prostornog plana za projekat "Beograd na vodi" do petka je bio na javnom uvidu. Povodom toga - u prethodnih 15 dana - građani su mogli da iznesu svoje primedbe. Iz Regulatornog instituta za životnu sredinu kažu da je taj rok neprihvatljiv i da se ceo postupak radi u skraćenoj proceduri, što je protivzakonito. Navode da zbog toga najviše dobija investitor koji će ubuduće moći da gradi šta i kako želi.

„Ušuškan“ pored reke Save, Beograd na vodi se sve više širi. Iako zgrade „niču kao pečurke“, radovima se još uvek ne vidi kraj. A kako bi se još više gradilo, na red je došla izmena prostornog plana. Poziv za javni uvid – objavljen na sajtu grada – trajao je 15 dana, počevši od 12 novembra. Iz RERI-ja poručuju da je zbog toga Zakon prekršen višestruko.

„Mi smatramo da je skraćena procedura nezakonita u ovom slučaju, skraćena procedura dozvoljena je jedino u situaciji kada su izmene i dopune manjeg obima, što ovde nije slučaj – smanjuje se broj zelenih površina, praktično se omogućuje investitoru da utiče i da povećava spratnost objekta, površinu objekata i dozvoljava se mogućnost da investitor radi onako kako njemu odgovara“, kaže Jovan Rajić iz RERI-ja.

Dosadašnji plan – usvojen 2014. za mnoge blokove predviđa izgradnju objekata visine do 60 metara. Bivši predsednik gradske skupštine – Zoran Alimpić kaže da nema dilemu – da se postojeće izmene rade isključivo zarad profita privatnih investitora i da građani mogu da očekuju megalomanske zgrade u Beogradu.

„Time se ne nanosi šteta samo građanima ostatka Beograda, nego i građanima koji su kupili stanove u Beogradu na vodi, jer oni su svoje stanove kupili pod jednim uslovima, pod jednim projektom, a sada im se u njihovim susednim parcelama odjednom daje perspektiva da će tu porasti zgrade od 100 metara, zakloniće im sunce, pogled, to je jedan grabež kapitalističke najgore vrste i tu se samo gleda da se zaradi novac“, kaže bivši predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić.

Još uvek nije poznato gde se tačno planira izgradnja novih objekata. Iz RERI-ja poručuju da to jasno pokazuje da se ceo postupak radi – ispod žita.

„U ovom slučaju to znači da građani ne mogu da se pitaju kako će se ovaj deo njihove prestonice razvijati i koristiti, a s druge strane, oni koji to treba da čine – nadležne institucije grada Beograda sebi su ovim vezale ruke i ostavile prostor investitoru da sam odlučuje“, kaže Rajić.

Pojedini mediji pišu i da se izmene prostornog plana u Beogradu na vodi rade zbog metroa. Navodi se da se na toj lokaciji planiraju dve linije, kao i tri metro stanice – Sajam, Mostar i Savski trg. Iz gradske uprave za N1 nisu odgovorili zbog čega se izmene rade u skraćenoj proceduri i šta je razlog promena.

BONUS VIDEO: Protest u Šapcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar