Godišnjia bombardovanje Beograd 1941
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

U okviru obeležavanja tragičnih događaja koji su se odigrali na današnji dan, na Trgu Republike otvorena je izložba fotografija o bombardovanju Beograda 1941. godine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao2 je da su izložbu priredili Ustanova kulture „Dadov“, Ruski dom i Ambasada Rusije u Beogradu. Kako je naglasio, život je u bombardovanju izgubilo više od 2.500 ljudi, mada se ni danas ne zna tačan broj, kao što nažalost ne znaju ni imena svih žrtava.

Naveo je da je ova izložba početak obeležavanja „Dana Beograda“, koji se tradicionalno organizuju svake godine u aprilu.

„Dani Beograda“ završavaju se 19. aprila podizanjem spomenika despotu Stefanu Lazareviću, jednom od naših najznačajnijih vladara koji je prvi Beograd proglasio glavnim gradom Srbije“, dodao je Vesić.

U međuvremenu, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić položio je venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda, poginulim u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

„Osamdeset godina kasnije podsećamo se dana kada je naš grad razoren. Bez objave rata Kraljevini Jugoslaviji, u rano jutro tog 6. aprila 1941. godine, Beograđane je probudio zvuk aviona nacističke Nemačke, a potom su odjeknule i detonacije bombi“, podsetio je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je tokom šestoaprilskog bombardovanja uništena i Narodna biblioteka sa više od 3.500 knjiga, kao i da je pogođeno nekoliko skloništa u kojima su uglavnom nastradali žene i deca.

„Zato se današnjeg dana sećamo kao jednog od najtužnijih u istoriji Beograda i cele zemlje, dana kada je naš grad mučki uništen. Sećamo se svih žrtava. Posebno smo ponosni na otpor koji su naši piloti pružili braneći Beograd, do poslednjeg daha štiteći nebo iznad svog grada i svoje otadžbine“,zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Vence su uz najviše počasti položili i ministar odbrane Nebojša Stefanović, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i brojni poštovaoci.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar