Foto: TANJUG/ FOTO FENA/MER KAJMAKOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je mesto na Kosančićevom mestu, na kojem se nalazila zgrada Narodne biblioteke Srbije, koja je u bombardovanju 6. aprila 1941. godine potpuno uništena, i poručio da Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet.

„Danas je šesti april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope – Narodne biblioteke Srbije“, napisao je Vučić na Instagram profilu budućnostsrbijeav.

„I ovog 6. aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina, želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava“, objavio je on, uz fotografije sa mesta gde se nalazila Narodna biblioteka.

Cilj tog obilaska je, kako je istakao, da se sa mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka domaćoj i inostranoj javnosti da Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar