popularna imena za decu
Foto: Shutterstock

Novi problemi zbog povratka dece u vrtiće i to upravo za roditelje koji su slušali savete nadležnih. Tako su Dimitrija Mišića iz Beograda obavestili da njegova deca od sledećeg ponedeljka ne mogu da se vrate u vrtići, iako je to prethodno dogovoreno, jer je popunjen broj dece koje vrtić, prema merama zaštite od koronavirusa, može da primi.

Dvoje Mišićeve dece od godinu i 11 meseci i od četiri godine trebalo je sledeće nedelje da se vrate u vrtić Zvezdica u Mirijevu, kako je on ranije dogovorio sa tom predškolskom ustanovom.

Međutim, juče popodne je obavešten da obdanište ipak ne može da primi njegovu decu, jer je popunjen broj mališana koje mogu da prihvate prema propisanim merama zaštite od širenja koronavirusa.

„Oni primaju svakog ko dođe sa urednom lekarskom potvrdom i tako do broja, koji je procenjen da mogu da prime po grupi  i sad izgleda više nema mesta.  Ne mogu da primaju više, jer moraju da poštuju pravila koja su im uveli zbog epidemije, koliko dece može da bude na određenom prostoru“ objašnjava Mišić za Nova.rs.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Razgovarao je sa direktorkom predškolske ustanove i ona mu je prenela da će takvo stanje trajati dok se epidemija ne završi, ili dok se ne promeni naredba o merama koje predškolske ustanove moraju da sprovode tokom epidemije.

„Potpuno razumem njenu situaciju. Nisu oni krivi, jer imaju ograničenje koliko dece mogu da prime da to bude relativno bezbedno. Njima je to naređeno sa višeg nivoa, ne odlučuju oni o tome“, navodi Mišić.

Iz obdaništa mu je ponuđeno da prijavi da mu je potreban vrtić za decu, pa će u okviru cele Predškolske ustanove Zvezdara, kojoj pripada i vrtić u Mirijevu, videti da li u nekim drugim obdaništima ima mesta za Dimitrijevu decu.

„Pitanje je da li u drugim vrtićima ima mesta, pošto i tamo važe ista pravila koliko dece mogu da prime, a druga stvar je što je nezgodno maloj deci sada menjati i grupu i vaspitača i vrtić“, ističe.

Smeta mu što ih niko nije na vreme upozorio na ovu situaciju.

„Redovno smo plaćali vrtić i radili sve u skladu sa preporukama, a osećamo se kao da smo kažnjeni zbog toga. Kada su rekli da se ponovo otvaraju vrtići, zamolili su roditelje koji mogu da se snađu na drugi način za čuvanje detete, da sačekaju još malo pre nego što dovode decu u vrtić. Mi smo napravili aranžman i sačekali do početka sledeće nedelje, ali posle toga ne znamo šta da radimo. I sada ispada da smo kažnjeni“, zaključuje Mišić.

Nova.rs obratila se ovim povodom Gradskoj upravi Beograda i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili komentar o problemu koji ima Dimitrije Mišić.

Obdaništa u Beogradu su, da podsetimo, ponovo počela da rade u ponedeljak 11. maja. Iako je prvobitna odluka bila da budu otvorena samo za decu, čiji roditelji donesu potvrde da moraju biti fizički prisutni na poslu u kompanijama gde rade i da ne mogu da rade od kuće, ta odredba je ubrzo zanemarena pa je iz Gradske uprave saopšteno da će primati svu decu koja donesu potvrdu da su zdrava.

Predstavnici grada Beograda su više puta apelovali na roditelje da u prvoj fazi povratka u vrtiće šalju decu sa kojom zaista nemaju gde uz molbu da svako ko može da drugačije obezbedi čuvanje deteta to i učini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare