Foto: Shutterstock

Predškolska ustanova "11.april" Novi Beograd objavila je na svom sajtu Upustvo zaposlenima za povratak dece u vrtiće, u kojema se 35 tačaka objašnjavaju pravila i ponašanja tokom epidemije koronavirusa.

Uz odredbe koje govore o dezinfekciji prostora, higijenskim navikama zaposlenih, predlaženo je postavljanje dezinfikacionih barijera na ulazu u vrtić, kao i prijem dece isključivo u skladu sa važećom procedurom uz potvrdu nadležnog pedijatra.

Predloženo je da dolazak dece ima posebnu proceduru, odnosno kontrolisan ulazak u objekat uz distancu od dva metra, prihvat dece, ako je moguće ispred objekta, dok bi roditelji obavezno trebalo da nose maske.

Deca sa respiratornim infekcijama neće biti primana u vrtić.

Osobe koje će raditi trijažu za prijem dece u objekat bi trebalo da nose zaštitnu opremu, a trebalo bi razmotriti i mogućnost merenja tempretaure dece beskontaktnim toplomerom, navodi se u u Uputstvu.

Deca bi trebalo za stolovima da sede na udaljenosti od dva metra, ne dozvoliti im da dele hranu, niti bi trebalo mešati grupe i vaspitače.

Ne smeju se koristiti igračke koje se ne mogu oprati ili dezinfikovati, ruke će se češće prati, a predviđa se i obavezan nadzor pri pranju ruku.

Dnevni odbor, odnosno spavanje, treba organizovati po principu „noge – glava“, uz razdaljinu od dva metra i bez mešanja posteljine.

Uz ostale savete, vrtićima se savetuje i da obezbede prostoriju za izolaciju u slučaju pojave simptoma bolesti kod dece tokom boravka u objektu, navedeno je u Uputstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare