Foto: Nova S

Na Medicinskom fakultetu u narednim danima Etička komisija doneće odluku o tome da li će profesorka Valentina Arsenijević Arsić, zbog preporuka pacijentima da koriste ivermekrtin u lečenju koronavirusa, biti javno opomenuta i sankcionisana. Takođe, na sudu je i dalje postupak protiv 18 lekara, koje je zbog neadekvatnog lečenja i savetovanja pacijenata u vezi sa kovidom 19, pokrenula Lekarska komora Srbije.

Podsetimo, profesorka Valentina Arsenijević Arsić, bila je istaknuta članica vajber grupe u kojoj se savetovalo korišćenje ivermektina u lečenju koronavirusa.

„Procedura je u toku i ima svoj tajming, a definisana je kodeksom profesionalne etike. Onaj na koga se odnosi prijava, ima pravo na žalbu, a danas je poslednji dan za podnošenje tog izveštaja. Ukoliko do kraja dana stigne, procenićemo kako ćemo reagovati, da li ima osnova da se o tome raspravlja, ali se opet sve svodi na to, da je važno da ukažemo da nije dozvoljeno raditi stvari koje su izvan dozvoljenih protokola. Ukoliko osoba smatra da nema razloga za žalbu, od strane Etičke komisije se donosi preporuka, za koju glasaju svi članovi, o tome da li ima osnova da se smatra da je narušen kodeks profesionalne etike. Ako izglasamo da ima osnova, onda predmet vraćamo nastavnom veću fakulteta i dekan donosi odluku o tome da li treba preduzeti određene forme sankcija“, objašnjava za Nova.rs prof. dr Siniša Pavlović, predsednik Etičke komisije Medicinskog fakulteta.

Sankcije su, navodi profesor, definisane kroz tri nivoa.

„Podrazumevaju opomenu, javnu opomenu i javnu osudu. Opomena je lična, javna opomena je na naučnom nastavnom veću fakulteta, a javna osuda se odnosi na univerzitetski nivo. Naša odluka naravno nema nikakav uticaj na Lekarsku komoru Srbije, oni su potpuno nezavisni i doneće svoje odluke u vezi sa lekarima protiv kojih se vodi postupak” kaže prof. dr Pavlović.

Podsetimo, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Lazar Davidović, nedavno je izjavio da će biti kažnjavani svi profesori tog fakulteta koji budu iznosili dezinformacije protiv zdravlja građana tokom epidemije koronavirusa.

Naime, početkom novembra Lekarska komora Srbije (LKS) pokrenula je postupak pred sudom časti protiv 18 lekara zbog neadekvatnog lečenja i savetovanja pacijenata u vezi sa koronavirusom, od kojih su pojedini preporučivali i lek „ivermektin“. Iz LKS su tada naveli da su prijave protiv lekara stigle iz zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

“Postupak je u toku i predmet je u sudu. Ne smem ništa da govorim dok ne bude donešena odluka, o čemu prvo mora da se izjasni sud” rekao je za Nova.rs dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

Bonus video: Intervju Lazar Davidović dekan Medicinskog fakulteta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare