Marijan Ivanuša Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Srbija nije toliko bogata država, ali je ipak uspela da nabavi dovoljne količine vakcina i uspostavi sistem vakcinacije koji omogućava dostupnost svim ljudima kojima je vakcina potrebna", rekao je za RTS direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vakcinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan život.

Pročitajte još...

Na pitanje šta bi bilo sa Srbijom da je čekala vakcine od Kovaksa odgovara, sa koliko bi doza raspolagala odgovara:

„Ja mislim jako malo. Videli smo da je danas u Srbiju preko Kovaksa stiglo 120.000 doza vakcine „Astra-Zeneke“, mislim da je prva pošiljka puno manja. Srbija bi dobila neku količinu i putem EU, možda bi nešto više dobila i preko Kovaksa nego što jeste do sada, ali još uvek bismo govorili o manje od milion doza“, navodi direktor SZO u Srbiji.

Ukazao je da se vidi u svetu i Srbiji kako masovna vakcinacija može imati bitan uticaj na tok epidemije i kako nas može vratiti u normalan život.

Takođe apelovao je na građane da se vakcinišu i primenjuju sve javno-zdravstvene mere.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za upotrebu Fajzerove vakcine i za decu od 12 do 15 godina. Na pitanje – kakve su preporuke SZO kada je reč o vakcinaciji dece odgovara:

„Stav SZO je nešto konzervativniji, ne u tome da se dece ne smeju vakcinisati jer ako su kliničke slike pokazale bezbednost i efikasnost, onda se mogu i trebaju vakcinisati i deca. Konzervativniji smo zbog stajališta da se najpre trebaju vakcinisati oni koji imaju veliki rizik od teške forme bolesti, od smrtnosti. To su stariji ljudi, osobe sa pridruženim bolestima i naravno zdravstveni radnici“, izjavio je Ivanuša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar