Foto: Profimedia.rs

Istraživanje "Prepoznaj nasilje, reci ne" pokazalo je da je više od polovine devojčica i devojaka u Srbiji bilo uhođeno, dok je njih oko 70 odsto doživelo seksualno uznemiravanje, prenosi Beta.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 970 devojčica iz Srbije uzrasta od 13 do 19 godina, u junu su sprovela udruženja „Mame su zakon“ i „Putevi edukacije“, a simbolično je objavljeno danas, na Svetski dan deteta.

PROČITAJTE JOŠ

Procenat devojčica koje su se izjasnile da su doživele nasilje drastično raste na uzrastu od 15 do 18 godine, gde je u proseku svaka treća ispitanica prijavila da je doživela neki oblik seksualnog nasilja, dok se kod ispitanica uzrasne grupe 19 godina čak 54 odsto izjasnilo da je doživelo neki oblik seksualnog nasilja, što je više nego svaka druga ispitanica ove uzrasne grupe.

„Uporednom analizom podataka dobijenih anketom možemo da izvedemo zaključak da se seksualno nasilje nad devojčicama i mladim devojkama drastično povećava na uzrastu od 15 godina, što može da se poveže s njihovim prelaskom iz osnovne u srednju školu, promenom sredine i povećanom slobodom kretanja, kao i uzrasnim karakteristikama koje dolaze sa sazrevanjem“, kazala je za „Blic“ Tatjana Macura iz Udruženja „Mame su zakon“.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare