Aleksandar Gajovic
Aleksandar Gajović Foto:FoNet

Aleksandar Gajović, novinar koji je srpskoj javnosti dobro poznat iz mračnih 90-tih i bivši državni funkcioner, jedan je od četvoro kandidata koji su predloženi za izbor člana Upravnog odbora RTS-a. Gajovića je za ovu funkciju predložilo Udruženje književnika Srbije, koje se našlo u centru pažnje javnosti kada je Gorana Vesića proglasilo za počasnog člana.

Na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije objavljena je lista kandidata za jednog člana Upravnog odbora RTS, a na spisku je i Aleksandar Gajović, poznati novinar iz vremena devedesetih. On je u svoju biografiju upisao i jednu političku funkciju, koju su pratili brojni ispadi.

Gajović je od 2017. pa do 2020. godine obavljao dužnost državnog sekretara za informisanje u Ministarstvu za kulturu i informisanje.

Foto: N1

U vreme kada je bio državni sekretar, više novinarskih redakcija tražilo je njegovu smenu, pre svega zbog neprimerenih i uvredljivih izjava sa kojima je izlazio u javnost, a koje su novinarska udruženja okarakterisala kao ugrožavanje slobode govora  i “bahato obračunavanje sa kritički nastrojenim medijima”.

Gajović je tako, sa pozicije državnog sekretara za informisanje, o pretnjama smrću koje je dobijao Nedim Sejdinović, tada predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, rekao da je Sejdinović “čovek koji nema dobre namere”. On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, a nakon te izjave, upitao novinarku: “A da li ste vi sigurni da nije on organizovao to pisanje, da bi sebe predstavio kao žrtvu”.

Kao državni sekretar izjavljivao je i da se “namerno potenciraju napadi na novinare koji nisu provladini”, a onima koji smatraju da TV Pink vodi hajku protiv njih “da ne računaju na zaštitu Ministarstva kulture, već da se najpre upoznaju sa medijskim zakonima”.

“Potom sami da presaviju tabak i slučaj prijave policiji”, javno je poručivao državni sekretar.

Foto: N1

Kandidat za člana UO RTS-a imao je  diskriminatorske i mizogine  ispade tokom predizborne kampanje 2016. godine, kada je gostujući na TV Pink rekao da “ne vidi da bi žena trebalo da bude na čelu države”. Ove svoje reči, Gajović je potvrdio dodatnom izjavom, rekavši “da muškarac treba da vodi kuću”.

Karijera i biografija

Gajović je diplomirani pravnik, a novinarsku karijeru gradio je u više redakcija.

Osnovao je i uređivao časopise “Huper”, “Svet kompjuter” i “Pop rok”.

Pisao je za “Ilustrovanu politiku”, a u periodu od 2008. do 2017. bio je glavni i odgovorni urednik tog lista.

Na početku novinarske karijere bio je radijski voditelj na Prvom programu Radio Beograda gde je vodio emisije “Veče uz Radio”, “Vreme sporta i razonode”, kao i više emisija iz kulture. Televizijsku karijeru počeo je tokom 90 godina, prvo na Trećem kanalu, a kasnije i na RTS 1.

Foto: N1

Radio je na televizijama  “YU info kanal”, “Stankom”, “Ekološka TV”, “TV Politika”.

U Ministarstvu kulture i informisanja bio je savetnik u sektoru informisanja (2012.-2013.), a poziciju državnog sekretara u istom ministarstvu obavljao je od 2017. do 2020.

Udruženje književnika Srbije: Gajović je izuzetan poznavalac medijske scene

Za Aleksandra Gajovića, Udruženje književnika Srbije, kao predlagač kaže, da je on medijski vetaran koji ima široku perspektivu za sagledavanje medijskih fenomena, kao i da je izuzetan poznavalac srpske i svetske medijske scene.

“Mišljenja smo da se Aleksandar Gajović, kao osoba širokog kruga interesovanja, prepoznaje kao kulturni i medijski radnik, odnosno stručnjak čiji bi angažman u Upravnom dboru RTS-a bio od posebne društvene koristi”, navelo je Udruženje kniževnika Srbije u svom obrazloženju Gajovićeve kandidature.

Inače, ovo Udruženje je 2019. godine za počasnog člana izabralo  Gorana Vesića, tadašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda. Tu odluku obrazložili su rečima da je Vesićevo članstvo “vid odavanja nematerijalnog priznanja”, za pomoć koju im je pružio.

Goran Vesiđ promocija knjige Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Pored Udruženja književnika Srbije, Aleksandra Gajovića je za članstvo u UO RTS-a predložilo i Strukovno udruženje “Ujedinjeni televizijski eksperti”, koje je dalo gotovo identično obrazloženje, koristeći termine “medijski veteran” i “dobar poznavalac srpske i svetske medijske scene”.

Ko su Gajovićevi protivkandidati?

Za jedno mesto u Upravnom odboru RTS-a predložena su ukupno četiri kandidata.

Udruženje književnika Srbije, osim Aleksandra Gajovića, predložilo je i svoju članicu Gordanu Vlajić, diplomiranu novinarku i književnicu.

Udruženje radio stanica “RAB Srbija” predložilo je Nenada Jankovića, dugogodišnjeg radijskog i televizijskog urednika iz Kragujevca i generalnog sekretara RRA i REM-a  u periodu od 2008. do 2018. godine.

Među kandidatima je i Jovan Bukovala, diplomirani menadžer iz oblasti menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture, koji se sam prijavio na konkurs.

BONUS VIDEO: Vladica Cvetković – Tišina na RTS-u je veći mrak od napada tabloida