Foto: Udruženje Res Publica

Na Svetski dan slobode medija kragujevačke novinarke i novinari apeluju na lokalnu samoupravu da obezbedi uslove za nesmetan rad medija i informisanje građana u javnom interesu, uz podsećanje da je upravo to jedan od ciljeva Plana razvoja grada Kragujevca, na koji se sama obavezala, navodi se u zajedničkom saopštenju kragujevačkih novinara, koji su danas organizvali uličnu akciju povodom Svetskog dana slobode medija.

Tražimo da hitno prestane diskriminacija medija koji kritički izveštavaju, da funkcioneri gradske uprave i javnih preduzeća budu dostupni za izjave i spremni da odgovaraju na pitanja od značaja za javnost, svim novinarima koji to zatraže, a ne samo predstavnicima glasila koja su pod njihovom kontrolom.

Zahtevamo da gradska vlast odustane od sve rasprostranjenije prakse u kojoj kontakte sa medijima svodi na prepisku mejlovima, koja ne pruža mogućnost da novinari postavljaju potpitanja, ili da zatraže dodatne informacije o temama koje obrađuju.

Očekujemo da se više ne ponavlja selektivno pozivanje medija, kada je pristup određenim događajima omogućen samo privilegovanima, odnosno onima koji se umesto informisanjem u javnom interesu, bave propagandom i promocijom vlasti.

Foto: Udruženje Res Publica

Sa žaljenjem konstatujemo da je pozitavan iskorak koji je aktuelna gradska administracija, po dolasku na vlast, napravila u odnosu prema medijima u Kragujevcu, poslednjih meseci gotovo u potpunosti anuliran.

Sve češće se dešava da najodgovorniji funkcioneri izbegavaju kontakt sa novinarima koji izveštavaju o temama koje za njih nisu afirmativne, poput rekonstrukcije glavne gradske pijace, obnove fasada u centru grada i drugim projektima koji se ne odvijaju kako je najavljivano.

Mediji kamere
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Mediji koji izveštavaju u interesu javnosti neopravdano dugo čekaju da im se dostave odgovori, koji su po pravilu uopšteni, nedorečeni i gotovo neupotrebljivi.

Napominjemo da takva praksa, svakako, neće odvratiti medije od izveštavanja o temama za koje građani pokazuju naročito interesovanje, niti učiniti da one budu manje vidljive u javnosti, već naprotiv, može samo doprineti utisku da je gradska vlast netransparentna, zatvorena i nespremna da preuzme odgovornost za loše poteze i greške koje se dešavaju.

Istovremeno, koristimo priliku da još jednom ukažemo da je većina medija u Kragujevcu već godinama suočena sa neravnopravnom i nefer raspodelom novca iz gradskog budžeta.

To dokazuje činjenica da se Radio televiziji Kragujevac, mimo konkursa i zakonom predviđenih pravila, dodeljuje 60 miliona dinara, dok ostali kragujevački, ali i svi drugi mediji, svojim projektima konkurišu kako bi dobili deo od oko 10 miliona.

Napominjemo da ovakva raspodela dodatno otežava rad lokalnih medija u Kragujevcu, negativno utiče na kvalitet informisanja građana i ne doprinosi zaštiti javnog interesa, što bi trebalo da je osnovna svrha dodele javnog novca, stoji u zajedničkom saopštenju novinara iz Kragujevca.

BONUS VIDEO: Dan slobode medija – Većina novinara u Srbiji ima mentalne probleme, a 90 odsto slabo plaćena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar