Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Neravna, grbava kaldrma je simbol beogradske Skadarlije. U ovoj oazi za turiste i sve koji žele uživanje u hrani i piću, štikle nisu dobrodošle. Ono što je ostalo iz nekih prošlih vremena aktuelna gradska vlast pokušala je da rekonstruiše, ali čini se da to obnavljanje ostavlja dodatne kratere i rupe, pa je umetnost Skadarlijom proći sigurna koraka. Stiže nam hladnije vreme, kiše i snegovi - sve same otežavajuće okolnosti koje mame na padanje po kaldrmi. Ekipa Nova.rs danas nije zatekla nijedan lom, ali je sa prolaznicima popričala o veštini prolaska jednom od najpoznatijih beogradskih ulica.

 

Ekipa Nove.rs danas je prošetala Skadarlijom i videla kako pognute pognute glave i koraka poput Bambija na ledu idu čak i oni u patikama. Na kaldrmu smo već navikli, ali tu je i kamenje koje ispada, pukotine kojima ne bi trebalo da bude mesto u obnovljenoj boemskoj četvrti.

Rekonstrukcija Skadarlije sprovođena je u nekoliko faza, ali deluje da nakon svega ipak posao nije urađen kako treba i da će vrlo brzo na red doći rekonstrukcija rekonstruisanog.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Svašta bih rekao, ali bolje da ne pričam, vlasnik sam jednog restorana, ako počnem da pričam, naje..ću“, tako nam jedan muškarac srednjih godina, u za kaldrmu prikladnoj obući, odgovara na pitanje kako je zadovoljan rekonstrukcijom Skadarlije.

Danijela Marković radi u okolini pa često prolazi Skadarlijom, komentariše uz ironiju u glasu.

Danijela Marković/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Mogla bi još jednom da se renovira, nisam zadovoljna. Više se ne usuđujem da u štiklama prođem ovuda, ne pravim takve greške. Radim u blizini i sve moje koleginice i ja idemo u ravnom i to u patikama, jer baš je jezivo. Znamo za jadac“, priča Danijela.

Na pitanje kako će biti na zimu, kada pored rupa zapreti i led, naša sagovornica samo nemoćno sleže remenima.

Ima i onih građana koji nas, kada je rekonstrukcija Skadarlije u pitajnu, upućuju na pravu adresu.

Periša Manojlović/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Kažite Vesiću, pitajte Vesića“, savetuje nam stariji prolaznik, Periša Manojlović, dok se sa punim cegerima vraća sa obližnje Bajlonijeve pijace.

Miroslav Komadinić kaže da Skadarlijom korača bojažljivo i polako, a naročito je problematično kada padne kiša.

Miroslav Komadinić/ Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Bilo je i problema, padova i svega, svašta smo videli ovde“, svedoči naš sagovornik.

Žurno i za divljenje sigurnog koraka ka obližnjem kafiću hita Beograđanka srednjih godina. Lako je njoj kada ima veliko iskustvo i trening u koračanju skadarlijskom kaldrmom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ja sam odrasla u Skadarliji, tako sam navikla i ne bih menjala kaldrumu nikada. A što se rekonstrukcija Skadarlije i obnavljanja obnovljenog tiče, to je oduvek bilo tako i biće, jer, nažalost živimo u takvoj zemlji“, kaže nam ova sagovornica.

Ima i onih koji, za razliku od nje, nemaju toliko iskustva, pa su se prevarili u odabiru obuće.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Nemam vremena za priču. Nabadam na ovim štiklama i treba mi vremena da se spustim, još ću i da zakasnim zbog štikli“, priča nam sagovornica sa ne tako visokim, ali za Skadarliju strmoglavim štiklama.

Izgleda da nije lako ni onima u ravnoj obući.

„Šetnja po Skadarliji, mogu reći da je prilično nezgodna i teška, čak i u ravnim cipelama“, svedoči Olja koja radi u obližnjem kafiću.

Bosiljka Paunović je starija Beograšanka koja nam poručuje da nam ne treba ravna Skadarlija.

Bosiljka Paunović/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„To mora češće da se obnavlja, ali ne treba da bude ravna, Skadarlija ne bi bila Skadarlija da nije takva. Ako neko voli da dolazi ovde, neka istrpi“, kategorična je naša sagovornica i nepokolebljiva u odbrani kaldrme.

Podsetimo, na beogradskim ulicima je u prethodnom periodu sproveden niz rekonstrukcija. Zastoji su postali svakodnevica, dok je dodatno prokopavanje najfrekventnijih tački u gradu doprinelo sve češćem pominjaju imena Gorana Vesića za vreme vožnje prestoničkim ulicama.

Zahvaljujući zameniku gradonačelnika poznati beogradski sport postalo je vađenje i preslaganje već postavljenih kocki. Skadarlija nas je mnogo čime zadužila i nije zaslužila da je se stide oni koji su je proslavili, poput Đure Jakšića.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare