Preminula 43 lekara: „Nismo školovani da ispraćamo u smrt“

Društvo 17. dec. 202011:32 > 11:34
Podeli:
Gorica Đokić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

"Mi nismo za to školovani, nismo tako mentalno koncipirani da ispraćamo ljude da umiru, već da ih spasavamo. Ne možemo ovoliko da izdržimo, ovo je zaista previše za sve nas", plačnim glasom za Nova.rs priča doktorka Gorica Đokić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Posebno teško padaju vesti o smrti kolega, lekara koji su se razboleli i preminuli pod skafanderom, boreći se protiv korone. Prema podacima Sindikata, od početka pandemije, od koronavirusa preminulo je 43 lekara - strahuju da ta cifra nije konačna.

„Naš spisak zasnivamo na svedočenjima i podacima pristiglih od porodica preminulih kolega i javnim objavama“, kaže Đokić i napominje da je najviše preminulih u Beogradu, a slede Niš i Novi Sad.

„Bojimo se da je broj umrlih veći od 43“, zabrinuta je doktorka za svoje kolege.

Kao emotivno neizdrživo težak izdvaja primer iz Čačka kada su doktorkama na rukama preminule njihove mentorke, one koje su ih učile anesteziologiji i opštoj medicini.

Primer koji ilustruje sa čime se suočavaju zdravstveni radnici je i podatak da je 90 odsto Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta ili radi u kovid bolnicama ili je bolesno.

Radi se u izuzetno teškim uslovima i okolnostima.

„Zamislite da 12 sati ne možete da idete u toalet i ne smete pre toga četiri sata da unosite vodu, pa na to dodajte i samu težinu posla i sve ostale fizičke okolnosti“, objašnjav nam doktorka Đokić.

Ona ističe i da je problem nedostatk zvaničnih podataka.

„Šta god da zatražimo, teško dobijemo. Ipak, sve više toga isplivava, u zadnjih nekoliko meseci su ljudi jednostavno progovorili“,

„Lekari su na respiratorima“

Ivana Milošević TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Da je situacija, što se tiče zdravstvenih radnika i njihovog zdravstvenog stanja, alarmantna dokazuje i izjava zamenice direktora Infektivne klinike Ivane Milošević. Ona je prošle nedelje iskazala veliku zabrinutost za kolege.

„Lekari su na respiratorima. Brinrm se za kolege. Molim vas, nemojte se izlagati virusu, poštujte mere. Ne možemo još dugo ovako da izdržimo“, poručila je Milošević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar