bojan dragicevic
Bojan Dragićević. Foto: Privatna arhiva

Kao i većina Srba, dobio sam priivilegiju da konzumiram najnoviju biblijsku biolest - Kovid Sars 19. Jako podmukla i vrlo nepredvidljiva pošast. Zvanično je virus koji nije izolovan, a ponaša se kao lepo serviran bojni otrov o kome se kako vreme prolazi sve manje zna. Sistemska bolest koja napada ceo organizam, najviše voli baš vaše slabe tačke. Ono o čemu se najmanje priča, a što najčešće napada je nervni sistem. Često primećujem kako baca ljude iz euforije u depresiju i natrag.

Piše: Bojan Dragićević

Neverovatno je u šta je mutirao slepi miš iz nekadašnje kineske prestonice Vuhan.

Da bi pokušali da se odbranite od korone neophodna vam je jaka volja i želja da pobedite u utakmici koja traje četiri četvrtine. Najbitnije u ovoj jurnjavi na život i smrt je to da je ovo bolest u kojoj možete da izgubite životnu partiju.

Plastično, opisaću vam to  kroz primer košarkaške utakmice koja traje četiri četvrtine, a igra se na gostujućem terenu.

Vi ste prosečan košarkaški tim, ne baš u najboljoj formi zbog dnevnog načina života i obaveza. Mislite da ovo nije vaša ni prva ni poslednja utakmica i do sada ste sve protivnike koji se zovu virusi jednostavno i uglavnom bez poteškoća pobeđivali.

Pročitajte još...

Ovde je dinamika mnogo jača, igrate težak presing od prve sekunde. Niste ni svesni da igrate protiv jako raspoloženog NBA tima koji nema nameru da izgubi. Toliko je dobar da ne znate na kojoj je poziciji bolji.

Prvo što treba da uradite je da stanete na loptu i da dođete što bolje terapije. Ta terapija mu dođe nesto kao minut odmora. Najbitnije je da ste hladne glave, da znate da se igraju četri četvrtine i da ste sigurni da idete na pobedu.

To neće biti lako, protivnik je moćan, brz, jako nepredvidljiv, okretan i veoma brutalan, dok vi pokušavate da uhvatite ritam sa njim. Ono što vas posebno iritira je to da on jednostavno ne obraća pažnju na vas. Jednostavno igra svoj ritam igre.

Prva četvrtina je gotova, tuđin ima apsolutnu dominaciju i jako vas i mentalno i fizički smara da ga jurite. Čekate vaših pet minuta, a protivnik je sve jači.

Gledate statistiku igre tuđina i vidite da on se još nije ni raspucao. Svi parametri kažu da on tek preuzima inicijativu.  Najgore je što u statistici u trećoj četvrtini utakmice okupator odvaja na 30-40 poena razlike. Znate da ne smete da izgubite utakmicu, a ne vidite jasno svetlo na kraju tunela. Neprijatelj ima posebnu strategiju u kojoj čeka četvtu četvrtinu da pusti klince da prave egzibicije sa vama. Svesni ste da gubite kontrolu igre u prvom poluvremenu.

bojan dragicevic
Bojan Dragićević. Foto: Privatna arhiva

Više niste sigurni u pobedu, ali moral ne sme da vam padne. Glupo je da izgubite iz više razloga. Prvi, zbog najbližih, drugi, zbog sebe i treće je ono prvo – da Bog, Tvorac, ne želi da vas vidi poraženog.

Poluvreme 

Na odmoru vam javljaju da igrači jedva dišu i da su se upalila oba plućna krila. Trener iz kovid ambulante prelazi na plan B i pojačava se terapija.

Vaša publika, umesto da vas pusti da igrate, zovu vas i kada treba i kada ne treba i smaraju vas sa pitanjima kako ste. Verujem da su svi zabriniti, ali vas opterećuje dok vas zivkaju. Vreme ne radi za vas, protivnik je utreniran da vas razbije u 3/4, a vi nemate dovoljno energije da trčite.

Trener insistira da odete do bolnice, gde vas čeka nova petorka ušuškana negde u hladovini koju niko ni ne primećuje. Vi mrzovoljno prihvatate zlatni savet trenera koji vam već skreće pažnju da možda nećete stići kasnije da napravite zamenu i sigurno i glupo gubite utakmicu.

Tuđin je naoštren da vas pregazi u trećoj četvrtini, taj deo igre je njegovo prirodno stanište, vrlo podmukla taktika da vas dokrajči u ovom delu meča. Psihički je bitno da ste odlučni da napravite par konstruktivnih poteza koji mogu biti krucijalni u ovom meču. Treba da stanete na loptu i da odete do bolnice.

bojan dragicevic
Bojan Dragićević. Foto: Privatna arhiva

Vi ste otišli preventivno ili na vreme u bolnicu da ona za koji dan bezuspešno ne bi došla kod vas u kuću. Svaki sekund je bitan i može da bude odlučujući.

Treća četvrtina

U bolnici su vas zakačili na infuziju i vi ste u protokolu. Ulazi ljuta ekipa sa vaše klupe spremna ne da spusti razliku koju gubite, nego da masakrira protivnika. Na svim pozicijama vaši igrači izgledaju kao zveri, brzi, moćni, talentovani, naloženi i inspirisani pobedničkim duhom. Polako tuđin primećuje da ne zna kako da vas napadne, polako prelazi u defanzivu. Već drugog dana u bolnici vi ste dobili jasnu igru i sigurnu dominaciju. Imate tim heroja u skafanderima koji su vam tu kao anđeli na ramenima i lagano vam daju Božiju nadu i volju  na jedan jako lep i suptilan način.

Neprijatelj je poražen u trećoj četvrtini. Vi smireno samo održavate prednost.

Nema opuštanja, nije kraj.

Četvrta četvrtina

Vidite da su mnogi ljudi izgubili u 3/4 i da ih više nema. Gledali ste kako se ljudima koji su kasnije stigli na 3/4 za sat vremena pogoršava stanje.

Vi ste umorni od teškog meča i hoćete da se što pre završi u takmica i da idete kući. To može da bude pogubno, utakmica još traje i jako je bitno da izađete apsolutno zdravi i čitavi kao pobednik. Tuđin voli da vam napravi veliku nepredvidljivu štetu u organizmu, zato četvrta četvrtina služi da završite strpljivo meč zdravi i stasom i glasom. Završnica meča služi da bez tenzije nemate neke kardinalne komplikacije od ovog ludila koje možete da vučete čitav život.

bojan dragicevic
Bojan Dragićević. Foto: Privatna arhiva

U bolnici vam ne smetaju korektni uslovi higijene i prilično dobri obroci. Ono što vam smeta je da većina pacijenata ne ume da pusti vodu pri izlasku iz toaleta. To je ono što ubija naše mitove i legende od srednjeg veka do proboja Kajmakčalana.

Tekst je posvećen hrabrom i požrtvovanom medicinskom osoblju Gradske bolnice Zvezdara. Našim herojinama i herojima.

Bog ih blagoslovio!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar