Glamočka ulica, investitori, gradnja
Glamočka ulica Foto: Bojana Samardžić

Od avgusta ove godine traje borba stanovnika Glamočke ulice u beogradskom naselju Zvezdara protiv bahatog investitora koji je otkupio jedan ar pomenute ulice, a zatim i protivpravno prisvojio deo zemljišta koji pripada OŠ ,,Desanka Maksimović’’. Problem je uzeo toliko maha da zagorčava život žitelja te ulice, a posebno su ugroženi oni najstariji koji se otežanano kreću.

„2016. godine je krenulo prvo otuđenje zemljišta, ali samo ispod objekta I to za vreme mandata prethodnog gradonačelnika Siniše Malog, a tek 2020. u toku mandata aktuelnog gradonačelnika Zorana Radojičića otuđuje se ostatak zemljišta I formira se orijentaciona površina parcele od 510 metara kvadratnih, koja osim dela Glamočke ulice uključuje I deo površine za javnu namenu – u ovom slučaju je to osnovna škola“, kaže za Nova.rs Bojana Samardžić, stanovnica ove ulice.

Pomenuti investitor je u avgustu ove godine krenuo u izgradnju zida kojim je praktično deo ulice ostao zazidan, kao I prilazi kućama nekoliko porodica, među kojima je I osamdestpetogodišnji sveštinik lošeg zdravlja koji očajan jedva izgovara, dok pokušava da pređe preko gomile zemlje i šuta:

„Ja više nemam snage da se borim, dolazio je (investitor) i rekao mi da više ne mogu da prolazim ovuda, zatrpao je šutom prilaz mojoj kući, na kraju će on ovo sve da dobije, ja više ne mogu da se borim, a vama želim sreću“.

„Ako pogledate službeni list kojim se oni obavezuju iz 2015. I plan detaljne regulacije za Mali Mokri Lug iz 2011. jasno stoji napomena da zemljište od površine za javnu namenu ne može da se otuđi, niti izvrši deoba“, navodi Samardžićeva.

PROČITAJTE JOŠ

17. avgusta 2021. investitor je zazidao ulaz na broju 15 Glamočke ulice, a već sledečeg dana podignuta je tužba za ometanje državine.

Građevinska inspekcija je na teren izašla tek nakon dva dana, a naša sagovrnica smatra da je toga došlo zbog ogormnog pritiska javnosti.

Pre zatvaranja gradilišta, istog dana spornu ulicu posetio je I predsednik GO Zvezdara, Vladan Jermić, nakon čega je doneto privremeno rešenje da se ukloni samo deo zida, koji direktno blokira ulaz u dvorište.

„Predsednik opštine mi je ostavio kontakt telefon, nakon čega me je pozvao I rekao da je u dogovoru sa vlasnikom Tehničkog pregleda odlučeno da se sruši deo zida koji meni blokira ulaz u dvorište. Dakle, u dogovru sa investitorom je došao bager I uklonio zid“, navodi naša sagovornica.

Dan nakon predsednika opštine, stanare Glamočke posetio je I gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je obećao da će se pozabaviti pomenutim problemom, međutim do toga nije došlo.

Uprkos odluci građevinske inspekcije radovi su nastavljeni, menja se krovna konstrukcija na objektu, a ovih dana u tome ih jedino sprečava loše vreme.

Poslednji u nizu zahteva za vraćanje prvobitnog izgleda ulice, koji je upućen, jeste onaj zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću, ali je i on ostao mrtvo slovo na papiru.

Bonus video: Građani štite predratnu vilu na Vračaru koju je investitor bez dozvole počeo da ruši

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare