Alek Kavčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Priznaje da smo zabrljali, ali naglašava da ipak nije sve izgubljeno i da je jedini spas u obrazovanju. Borac za prosvećenu Srbiju i besplatne udžbenike za sve đake u našoj zemlji, naučnik i promoter nauke, elektroinženjer, filantrop i osnivač Fondacije „Alek Kavčić”- profesor Aleksandar Kavčić za Nova.rs govori o pritiscima multinacionalnih kompanija i sudskim procesima na kojima neustrašivo pobeđuje. U razgovoru za naš portal seća se kako je postao milioner, opisuje detalje suđenja sa “Marvelom”, najavljuje buduće planove i izražava nadu u bolje sutra za nove generacije, kojima “ostavljamo zemlju u značajno lošijem stanju nego što smo je mi nasledili”.

Kako ste postali milioner? 

To je svakako nešto što nisam planirao. Imao sam sreću da me je mentor na doktorskim studijama uputio na jedan problem čije se rešenje do tada nije znalo. Naime, reč je o optimalnom načinu čitanja zapisa sa magnetskih memorija. U svojoj doktorskoj disertaciji, opisao sam rešenje tog problema i opet sam imao sreće jer je mentor zahtevao da rešenje patentiramo pre objavljivanja naučnog rada u stručnoj literaturi. Patent je dobio široku primenu u industriji magnetskih memorija, a na sudu jednu od najvećih odšteta ikada, koju je neki univerzitet ostvario za rad svojih istraživača. “Karnegi Melon” univerzitet je mog mentora i mene adekvatno nagradio za taj uspeh.

Alek Kavčić Foto: Privatna arhiva

Sećate li se suđenja sa čuvenom kompanijom “Marvel”? Koliko je taj proces uticao na Vaš život, rad i karijeru?  

Suđenje je trajalo nekoliko godina. Išlo se i na apelacioni sud pre nego što je došlo do poravnanja. “Marvel” je pored sudskog procesa pokrenuo i proces ispitivanja validnosti patenata u patent ofisu. Sve smo to morali da branimo. Ne mogu nikako da zaboravim taj period. Međutim, ne mogu da kažem da je direktno uticao na moju karijeru. Do tog trenutka već sam bio profesionalno ostvaren, za sobom sam imao iskustvo rada kao profesor na nekoliko prestižnih američkih univerziteta. Ono što je taj sudski proces učinio je da konačno moj mentor Žoze Moura i ja dobijemo javno priznanje za naš izum, koje nam je bilo uskraćeno godinama, dok se naš patent tajno koristo u milijardama čipova širom sveta. Sudski proces je obelodanio istinu, naučnoj i široj javnosti, o značaju našeg patenta.

Foto: Shutterstock

Jel istina da ste u Indiji za četiri godine završili pet razreda?

Jeste. Nastavnici u Indiji su u meni prepoznali talenat za matematiku i stavili me na ubrzani režim. Po završetku devetog razreda imao sam zapravo dovoljno savladanih nastavnih jedinica, da sam mogao da se prebacim u jedanaesti razred.

Kome u Srbiji i zašto smeta Alek Kavčić i njegova Fondacija i izdavaštvo?

Cene udžbenika svih ostalih izdavača u Srbiji su u maloprodaji otprilike šest puta veće od troškova proizvodnje, a očigledno je da postoje pojedinci i grupacije kojima odgovara da se nastavi prodaja udžbenika po visokim cenama, dok su profitne marže toliko velike da jedan deo hrani korupciju. Većina učitelja i nastavnika časno radi svoj posao, ali zbog manjeg broja nečasnih, korupcija opstaje u našem prosvetnom sistemu i urušava ugled svih prosvetnih radnika. Kada se u takvoj atmosferi nađe neko poput mene i usudi da sve to javno kaže, oni koji se prepoznaju obruše se na pojedinca u nadi da će ga ućutkati ili pak obeshrabriti druge da javno govore, jer nije lako izdržati tužbe od kojih neke dolaze od multinacionalnih kompanija.

Alek Kavcic Medju nama
Alek Kavčić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Nedavno je Privredni sud u Beogradu odbacio optužbu Izdavačke kuće “Klett” protiv Vaše Fondacije. Kakav je osećaj biti pobednik u ovom sporu? 

Više bi mi prijalo da do spora nije ni došlo, ali nisam se tu pitao ja, već multinacionalna kompanija koja je tužila Fondaciju. U tim okolnostima, bolje je biti pobednik nego gubitnik. Mislim da je kompanija neosnovano podnela tužbu, ne zato što misli da će da dobije spor, već zato da bi javnosti stavila do znanja da će provući kroz sud bilo koga, ko se usudi da govori istinu o njihovoj poslovnoj praksi. To je samo taktika zastrašivanja, ništa drugo.

Pročitajte još:

Koliko vremena godišnje provodite u Sjedinjenim Američkim Državama?

Pola meseca provodim u Americi, u glavnom gradu Teksasa, Ostinu, a drugu polovinu meseca u Srbiji, na drugom kontinentu.

Do kada će roditelji, deca, ali i prosveta, biti žrtve monopola određenih izdavačkih kuća? Mora li da postoji monopol čak i u svetu udžbenika? 

Nigde u Zakonu ne piše da roditelji moraju da kupuju udžbenike. Mi u Fondaciji potrudili smo se da obezbedimo kvalitetne i besplatne udžbenike i za sada su obezbeđeni udžbenici za razrede od 1. do 6., a sledeće godine će i za 7. i 8. biti kompletirani. Dakle, monopol se jednostavno može prekinuti, i roditelji su ti koji o tome odlučuju. Poslednji argument uvek ima roditelj, jer je u pitanju njegov novčanik, koji on ne mora da vadi iz džepa. Cilj nam je da u prvi plan istaknemo položaj prosvetnih radnika, jer samo oni, a ne udžbenici, mogu podići kvalitet obrazovanja u Srbiji.

Foto: Printscreen/RTS

Koliko prodaja školskih knjiga doprinosi budžetu Republike Srbije?

PDV na udžbenike iznosi 10 odsto, a ne 20 odsto, kao za ostalu robu. Kada bi državljani Srbije prestali da kupuju udžbenike po enormnim cenama stranih izdavača, novac bi im ostao u kući. Ušteđen novac mogli bi da potroše na druge potrepštine za decu, a država bi od prodaje tih artikala imala 20 odsto PDV-a. Ovde je jedini na dobitku pojedinac u lancu korupcije i strani izdavač, koji nama prodaje Vukovu azbuku kao da je tobože njegova, a profit izvozi u inostranstvo.

Kako je uopšte došlo do toga da se bavite školskim udžbenicima?

Ceo život sam proveo u prosveti, u nekoj obrazovnoj instituciji, kao đak, student, asistent ili profesor, pa je logično da je misija Fondacije, koju sam osnovao, promocija nauke i obrazovanja. Godinama javno govorim da je u Srbiji osnovnoškolski deo obrazovnog sistema u najvećoj krizi, a to je, na žalost, od maja ove godine svima postalo jasno. Upravo zato se Fondacija opredelila da u Srbiji deluje na nivou osnovne škole.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koji je Vaš cilj?

Moja generacija je retka u istoriji Srbije koja će ovu zemlju, sledećoj generaciji, ostaviti u značajno lošijem stanju od onog u kojoj je nasledila. Osećam veliki stid zbog toga. Shvatam da će ovu zemlju morati da grade iznova neke nove generacije. Ako smo već toliko zabrljali, red je da našoj deci damo bar neku šansu da zemlju poprave, a to će moći da postignu jedino obrazovanjem. Cilj mi je da vratimo obrazovni sistem na trajektoriju poboljšanja, a taj poduhvat mi naravno pruža i ličnu satisfakciju.

Aleksandar Alek Kavcic
Aleksandar Alek Kavčić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kakvi su Vam dalji planovi?

Trenutno su u pripremi novi udžbenici za đake 6., 7. i 8. razreda osnovih škola. Tokom godine organizovali smo besplatne pozorišne predstave, a za Božić imamo posebno iznenađenje. Škola za muzičke talente u Ćupriji i dirigent Nikolina Nika Kovačević su ove godine snimili veliki broj muzičkih numera za Fondacijine udžbenike muzičke kulture. Sada tu saradnju nastavljamo Božićnim koncertom 7. januara u 12 sati u Kolarčevoj zadužbini. Ono što posebno želim da istaknem da je koncert besplatan, a karte mogu da se podignu na biletarnici Kolarca do 5. januara 2024.

Promocija znanja

Fondacija “Alek Kavčić” osnovana je u Americi 2017. godine, a u Srbiji počinje da radi 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. U tom cilju Fondacija je posvećena podršci obrazovanja i tehnološkom razvoju u Srbiji, promociji znanja i nastavnika i nastavničkih veština koje unapređuju poziv i promovišu znanje kao moć društva.

***

BONUS VIDEO: Podcast DLZ i Alek Kavčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare