Foto: Newsmax Adria

Privredni sud u Boegradu odbacio je tužbu protiv Fondacije "Alek Kavčić" koju je podnela Izdavačka kuća Klet, saopštila je danas ta fondacija.

Predmet tužbe, kako se navodi, bili su udžbenici u digitalnom formatu koje je Fondacija nudila besplatno, a koje Ministarstvo prosvete nije priznalo kao elektronske udžbenike.

U saopštenju se dodaje da je odlukom Privrednog suda, u prvom stepenu, jasno pokazano da je sa stanovišta prava „tužba bila pokušaj diskreditacije i osporavanja rada Fondacija na nepravedan način“.

Osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić izjavio je da dluka Privrednog suda potvrđuje neosnovanost optužbi koje su iznete i dokazuje da ta fondacija ima integritet.

On je naglasio da ovakav ishod samo potvrđuje da je Fondacija „Alek Kavčić“ transparentna i da etičkim radom ostvaruje svoje ciljeve u skladu sa zakonima i propisima i da ima pravo da sprovede akciju da svaki đak u Srbiji koristi besplatne udžbenike, koje je odobrilo Ministarstvo prosvete.

Kavčić je istakao da će Fondacija nastaviti na sa uvođenjem besplatnih udžbenika, promocijom obrazovanja i pružanju podrške đacima i nastavnicima.

Klet je u tužbi podnetoj u aprilu 2021. godine tvrdio da Fondacija „Alek Kavčić“ obmanjuje roditelje time što nudi besplatne PDF udžbenike koji, kako se tvrdi, nisu priznati kao elektronski udžbenici, a da štampane udžbenike naplaćuje dva dinara po stranici pa da samim tim nisu besplatni.

Sud je ove navode odbio ističući da je PDF prepoznat kao format za umnožavanje knjiga, a da je na sajtu Fondacije jasno istaknuto da se štampanje udžbenika naplaćuje dva dinara po stranici, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Zbog čega se udžbenici besplatno dele samo u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar