Foto: N1

Dušan Popadić, profesor imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, rekao je da se oko AstraZeneke diže nepotrebna panika, da je veoma mala incidencija kad je u pitanju ta vakcina i prenosi da je prijavljeno 160-170 tromboembolijskih događaja na 23 miliona ljudi. Profesor je naveo da je od oko 5.000 umrlih od koronavirusa u Srbiji barem 2.000 preminulo zbog tromboembolijskih događaja koje je izazvao kovid-19.

Kada broj novih slučajeva koronavirusa u Srbiji bude dvocifren, to će biti znak da je postignut kolektivni imunitet, izjavio je doktor Popadić.

“Kada jedno odeljenje infektivne klinike bude dovoljno za ceo Beograd, tada možemo da pričamo o nekom realnom opuštanju”, rekao je Popadić za N1.

On je kazao da se oko AstraZenekine vakcine “potpuno nepotrebno diže panika” i da stanovništvu treba poslati poruku da treba da se vakcinišu što pre.

Popadić je naveo da je od oko 5.000 umrlih od koronavirusa u Srbiji barem 2.000 preminulo zbog tromboembolijskih događaja koje je izazvao kovid-19.

“U članku koji sam nedavno čitao prijavljeno je 160-170 tromboembolijskih događaja (vezano sa AstraZenekinom vakcinom) na 23 miliona ljudi. To je veoma mala incidencija”, rekao je on.

Dodaje da u Srbiji možemo da očekujemo svega dva i po neželjena tromboembolijska događaja u vezi s AstraZenekinom vakcinom, s obzirom na broj tih injekcija koje su stigle u zemlju, i ni jedan ne bi trebalo da bude “katastrofalan”.

Dodao je i da merenje antitela “za pojedinca nema nikakvog značaja” i da ljudi ne treba da se opterećuju testovima koji mere antitela u krvi.

“To što mi u jednom trenutku imamo ili nemamo antitela mereno određenim testom, uopšte ne znači da bismo, mereno nekim drugim testom, imali ili nemali antitela”, rekao je on.

Upitan da li vakcinacija treba da bude obavezna za stanovništvo, ili makar za medicinsko osoblje, Popadić je odgovorio da ne zna zašto bi neko morao da bude prisiljen “na nešto što očigledno donosi korist”.

“Meni je potpuno jasno ako postoji vakcina da bih je uzeo i savetovao deci da je uzmu”, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare