kovid ambulanta; bolnica
Kovid bolnica Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

“Ovaj novi talas korone će biti užasavajući, to kažem kao medicinar”, upozorava u izjavi za Nova.rs profesor medicinskog fakultete u penziji Slobodan Marinković.

Problem je, tvrdi naš sagovornik, ogroman broj nevakcinisanih osoba.

„Imamo vakcinisanih tek nešto preko 50 posto populacije, a treba nam minimum 80 posto vakciisanih, to je apsolutni minimum. Bez 80 posto vakcinisanih, sa ovim delta sojem koji sada vlada, epidemija će trajati godinama“, ističe nekadašnji profesor anataomije, koji se I dalje predano bavi naučnim radom.

Nije zadovoljan time kako se država, ali i njegove kolege iz Kriznog štaba odnose prema pandemiji.

“U poslednjih nekoliko nedelja dešavaju se neverovatne stvari u vezi zvaničnog reagovanja na pandemiju kovida. Naime, nedeljama nije zakazivana sednica Kriznog štaba, što je inače bila urgentna i apsolutna neophodnost s obzirom na epidemiološku situaciju! To je zato što Krizni štab više ne postoji, odnosno, on je pretvoren u političko telo pod rukovodstvom Brnabićeve i ostalih političara, koji su preuzeli ingerencije medicinskog dela štaba, gde su moje kolege prisilno pretvorili u svoje marionete! Prema tome, odluke tog Štaba u poslednje vreme jesu političkog, a ne medicinskog karaktera, što je zastrašujuće”, kritičan je profesor Marinković.

Profesor dr Slobodan Marinković, profesor neuroanatomije i anatomije na Medicinskom fakultetu u Beogradu
Profesor dr Slobodan Marinković Foto: Privatna arhiva

Brine ga i početak školske godine.

“Jednu od mogućih kobnih posledica ovakvog ponašanja izazvaće sumanuta odluka, i to u drastično pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, koju je saopštio Ministar prosvete Ružić, tj. da učenici moraju da krenu u školu, i to bez obaveze nošenja maske u odeljenju za vreme nastave (!!!), iako su deca i adolescenti trenutno najugroženiji deo populacije! Zbog takve iracionalne i nehumane odluke ugroženi su životi i zdravlje desetina hiljada dece u Srbiji koja su, najpre, najveći prenosioci delta soja kovida u ovom periodu, a istovremeno praktično nisu vakcinisana!!!”, navodi naš sagovornik.

Ne štedi ni premijerku.

“S kojim pravom Brnabićeva i Ružić odlučuju ko će od naše dece umreti a ko živeti, ko će se mučiti mesecima, pa i godinama, zbog eventualnog postkovid sindroma ili teških komplikacija na vitalnim organima, naročito zbog nastanka miokardita, tj. zapaljenja srčanog mišića??? Zar je kvalitet nastave u ovakvoj situaciji sa epidemijom važniji od dečjih života? Ili su oni svesno planirali eksperiment sa sticanjem prirodnog imuniteta dece njihovim namernim, međusobnim, zaražavanjem – pa ko preživi?!”, pita se Marinković.

On podseća i na to da “Brnabićeva još uvek nije odgovarala za treći talas epidemije ove zime, koji je ona izazvala svojim svečanim otvaranjem sezone skijanja na Kopaoniku, iako je ceo svet zimus zatvorio svoje planinske centre”

“Drugim rečima, ona je indirektno odgovorna za preko 100 smrtnih ishoda i za nekoliko hiljada obolelih koji su se zarazili na Kopaoniku, Zlatiboru i drugim planinama! Upravo ovo sam naveo kao primer skandaloznog anti-epidemijskog ponašanja u svom naučnom članku o kovidu, koji je pre nekoliko meseci objavljen u američkom časopisu „Austin Anthropology”, kaže dr Marinković.

Ima važnu poruku i apel za kolege.

„Iskreno se nadam da će moje kolege u čitavoj Srbiji pokrenuti akciju protiv ovakve morbidne politizacije epidemijske situacije, kao i političkih odluka koje su veoma opasne po zdravlje i život čitave nacije”, poručuje profesor Marinković.

Nije poštedeo ni one koji se protive vakcinaciji.

Na kraju, moram istaći da su za epidemiološku katastrofu, koja je tek počela, isto toliko odgovorni i oni koji odbijaju vakcinaciju, bez koje nema smirivanja epidemije. Prema tome, takve osobe uopšte se ne razlikuju od spomenutih političara, jer će i zbog njih mnogi nedužni ljudi umreti ili postati doživotni invalidi, uključujući i članove njihovih porodica”, zaključuje dr Marinković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar