Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U mini marketima i dragstorima u Nišu poslednjih dana vlada nestašica ulja i šećera, dok svih ostalih namirnica ima u dovoljnim količinama.

Prodavci kažu da ne dobijaju dovoljno šećera i ulja od dobavljača, a uz to je tražnja bitno povećana jer se „proneo glas“ da će te namirnice drastično poskupeti.

„Morali smo prošle nedelje da ograničimo prodaju na četiri flaše zejtina i četiri kilograma šećera, ali svi što su kupovali, kupovali su po toliko tako da smo zalih brzo potrošili. Ne znam kada ćemo ponovo dobiti nove količine“, rekao je prodavac u jednom od niških dragstora.

Nišlijka Slađana Ilić kazala je za portal Nova.rs da u njenom kraju šećera ima samo u jednom dragstoru i to se prodaje na merenje.

„Stigli su im džakovi šećera i kupcima mere po kilogram ili dva. Očigledno su i proizvođači i prodavci našli način da zaobiđu ograničenje cene koje je država propisala. Cena kilograma šećea je ograničena na 84 dinara, ali kad se prodaje na džak nije. Tako da tako kad se kupuje iz džaka, na merenje košta 140 dinara“ rekla je Ilić.

U velikim marketima u Nišu uglavnom može da se kupi jestivo ulje i šećer, ali prodavci kažu da je interesovanje ogromno i da su prodaju morali da ograniče.

„Proneo se glas da će biti nestašica tih namirnica i ljudi su navalili da kupuju i da prave zalihe. Isto to smo imali na početku epidemije sa toalet papirom, a pre nekog vremena sa brašnom. Sada se brašno mnogo manje kupuje, mada ima i onih koji prave zalihe i brašna i ostalih trajnih namirnica, sve u strahu da će kao nekada ponovo biti nestašica“, rekla je za Novu.rs prodavačica u jednom od velikih domaćih marketa.

Bonus video: Evropa u pripravnosti zbog globalnog poskupljenja hrane

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare