Aleksandar Vučić, hleb, rafovi, ulje, hrana, namirnice
Foto: Nemanja Jovanović, Goran Srdanov, Ljubica Sokić/Nova.rs

“Hrane neće biti dovoljno i to vam sad saopštavam sa sigurnošću. 25 odsto svetskog tržišta neće imati hleba", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ipak, proizvođači hrane i agroekonomski stručnjaci naglašavaju da ovo nije istina I da građani ne treba da brinu o nestašicama – već o ceni hrane. Sagovornici Nova.rs su jednoglasni - ipak, nećemo umreti od gladi.

Predsednik je u svom obraćanju istakao i da treba da „razmišljamo o tome kako da preživimo“. Baš zato smo pitali stručnjake – postoji li realna opasnost da ostanemo gladni.

Pšenice ima – za ostalo ćemo videti

Agroekonomista Milan Prostran kaže za “Novu” da sa velikim nestašicama mogu da se suoče stanovnici Afrike, Latinske Amerike I manjih država Azije, ali da Srbija nikako nije ugrožena.

“Poljoprivreda je danas briga I političara, a ne samo stručnjaka, ali Srbija je sigurna agrarna zemlja, to se uopšte ne sme dovoditi u pitanje. Čak I to ograničavanje izvoza bilo je u skladu sa globalnim dešavanjima, jer su isto uradile I Mađarska I Indija”, kaže Prostran.

On kaže da je izvesno da će pšenice sigurno biti dovoljno, te da tu nema prostora za brigu. Ipak, ono što nije sigurno, objašnjava naš sagovornik, jeste kakvo će biti stanje sa kulturama koje su posađene na proleće, prvenstveno zbog suše.

“Žitari ne treba da se brinu, oni neće izgubiti tržište. Ne treba da se brinu ni potrošači, jer za sada nema naznaka da će doći do nestašica”, kaže Prostran za “Novu” I dodaje da u Srbiji jeste krizno vreme, kakvo smo već prošli, ali da su potrošači ipak bezbedni.

Na jesen hleb značajno skuplji

Da brašna ima dovoljno, te da neće biti problema sa nestašicom hleba, kaže za “Novu” predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica. On tvrdi da Srbija neće imati problema sa nestašicama, već da problem mogu da budu potencijalne korekcije cena.

Pralica je o poskupljenjima hleba u budućnosti već govorio, te istakao da njegove projekcije nisu preterano pozitivne I da ćemo na jesen najjeftiniji hleb plaćati 60 dinara.

Prema rečima našeg sagovornika, zaliha pšenice ima dovoljno, a posle žetve biće I viška, čemu je doprineo ograničen izvoz.

“Barem kada su u pitanju nestašice, građani mogu da budu spokojni, jer njih sigurno neće biti”, kaže Pralica.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare