Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

U Čačku za sada nema nestašice najtraženijih namirnica, ali trgovci u radnjama koje smo posetili kažu da im šećer u nabavci daju na "kašičicu". Prema rečima jednog od vlasnika maloprodajnog objekta u tom gradu, pre petnaestak dana bio je svedok u "Lidlu" kada je čovek kupio tri palete šećera.

„Išao sam u nabavku, jedan muškarac je kupio toliku količinu šećera. Ne razumem zbog čega. Mi se međusobno poznajemo, čak smo i u jednom udruženju. Po svoj prilici, pojedinci su našli ova teška vremena da zarade. Na nepošten način. Ali takvi smo mi Srbi“, kaže on.

Naš sagovornik navodi da uglavmom u nabavci ima svega, osim što im, od pomenutog slučaja, šećer daju na „kašičicu“.

„Nije mi jasan postupak takvih ljudi. To je stvarno sramota“, zaključio je on.

Još jedan medijski nastup predsednika Srbije u kome je najavio nuklearni rat, probleme sa hranom, strujom, gorivom, nikad teži period za Srbiju ponovo je izazvao paniku zbog čega su jutros u trgovinskim lancima zabaležene gužve i masovna kupovina prehrambenih artikala, najviše ulja i brašna.

U trgovinskim radnjama su nam potvrdili da je povećana potražnja za svim prehrambenim artiklima, ali da još uvek nema nestašice, trebovanja su nešto veća, ali nema najava ni signala da bi moglo da dođe do poremećaja na tržištu.

„Za sada nećemo ograničavati kupovinu za razliku od nekih manjih radnji, ali računamo na savest kupaca, da će misliti i na druge“, kažu u „Lidlu“.

U čačanskim trgovinskim maloprodajnim objektima ima robe, ali su cene – da te zaboli glava, navode žitelji grada pored Morave.

„Ja ne mogu da idem za kilogram šećera ili brašna u velike markete. Prinuđena sam da ih nabavim u najbližoj radnji, ali cene su za 30 do 40 odsto veće u odnosu na Rodu, Lidl ili DIS“, ispričala nam je jedna baka. Prema njenim rečima, za kilogram brašna izdvaja od 90 do 100 dinara, a šećer staje 95.

„Dete moje, imam penziju 16.300, kada platim račune, kupim lekove, jedva se prehranim. To je naš „ekonomski tigar“ o kome su svaki dan, u ranijem periodu pričali na televiziji. Muka mi je od njihovih laži koje iznose svakodnevno u medijima. Šta da vam kažem kada je kilogram masti 350 RSD“, kaže ova sedamdesetčetvorogodišnja starica za naš portal.

Sve u svemu, Čačani kažu da su naučili na teška vremena, pa će i ono koje dolaze – preživeti.

„Naučili smo na razne načine života. Imali smo bombardovanje, sankcije, čekali u redu za jedan hleb, valjda ćemo i vreme koje nam ide u susret izdržati“, poručili su sagovornici portala Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare