I pored zaštite vojske korona napala stare

Društvo 27. apr. 202020:12 > 22:4813 komentara
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Za samo dve nedelje, broj zaraženih koronavirusom u domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite je porastao čak 11 puta. Sa 63, koliko ih je bilo zabeleženo u subotu 12. aprila, na sadašnjih 733 zaražena.  Sa 11 ustanova, u koliko je virus ušao do tada, na sadašnjih 30. Izraženo u procentima, broj zaraženih porastao je za više od hiljadu odsto (1.063%), a broj domova u koje je korona uspela da se nastani - za 173 odsto. Najnovije žarište u Negotinu, pokazuje da nešto ozbiljno ne funkcioniše u zaštiti najstarijih građana.

„Njihov život zavisi od nas. Ako im ne damo vodu, oni ne piju vodu. Ako ih ne nahranimo, oni ne jedu ništa. Njihov imunitet i zdravstveno stanje je toliko narušeno da kada nemaju adekvatnu negu – umiru. Za to im nije potrebna ni korona, niti bilo koji drugi virus. To su sve teški bolesnici koji često imaju dekubite i druge komplikacije. Zato je, ako odu u bolnicu, njima potrebna negovateljica. Bez nege – umiru“.

Ovim rečima negovateljica jednog doma za stare u Beogradu objašnjava odakle dolazi najveća pretnja nepokretnim korisnicima ovih ustanova, a takvih je, u domu u kojem radi priličan broj. Ostali, koji su pokretni, često imaju hronične bolesti, koje povećavaju rizik od lošeg ishoda kada se organizam već zarazi.

Broj zaraženih i broj domova u koje je virus ušao uvećava se iz dana u dan.

Poslednji slučaj je zaraza u domu za stare „Radost“ u Negotinu, gde je 49 zaraženih prebačeno na bolničko lečenje. Među njima su mahom upravo – nepokretni građani.

Zaštitnik građana ovaj dom upravo je dodao na spisak 20 ustanova socijalne zaštite u kojima je već pokrenuo vanrednu kontrolu.

Vojska, briga i uhapšeni direktor

Od rečenice „ne smemo da dozvolimo da virus uđe u domove za stare, to će biti katastrofa“ (dr Predrag Kon, 27. marta), preko „Nama vojska čuva i gerontološke centre i ne daj bože da nam korona uđe u gerontološke centre“ (Aleksandar Vučić, 29. mart), veoma brzo se došlo do prvih zaraženih u ovim ustanovama.

Kako je do zaraze došlo – još nema podataka. Pretpostavlja se da je virus unet spolja, kroz posete rodbine korisnicima domova tokom vanrednog stanja.

I dok iz kriznog štaba prete pozivanjem na odgovornost, vojska i dalje obezbeđuje svaki dom za stare u Srbiji.  Jedan vojnik je čak i među zaraženima u najnovijem slučaju u Negotinu.

Najteža situacija do sada je u Gerontološkom centru u Nišu, jednom od prvih žarišta koronavirusa u domovima za stare.

„Od 184 korisnika niškog Gerontološkog centra koji su nakon što je virus korona ušao u ovu ustanovu prebačeni u Klinički centar Niš, ukupno je preminulo njih 37, od kojih je kod 33 potvrđen virus“, saopštio je juče epidemiolog Predrag Kon.

Zbog situacije u Gerontološkom centru Niš, 13. aprila je uhapšen direktor Milan Stevanović. On je osumnjičen da nije postupio po zdrastvenim propisima u vreme epidemije, usled čega je u ovoj ustanovi (do tada) inficirano 147 od ukupno 256 štićenika i četvoro zaposlenih.

A od Ministarstva – preporuka

Rad u domovima za stare pod upravom države od nedavno je organizovan po drugačijem prinicipu. Radi se u smenama koje traju po 15 dana i isključivo su na doborovoljnoj osnovi. Bar bi tako trebalo da bude.

Reč je o neobavezujućoj preporuci Ministarstva rada, po osnovu koje bi zaposleni u domovima za stare boravili u izolaciji u ustanovi zajedno sa svojim korisnicima.

„Vеliki broj ustanova prihvatio jе prеporuku Ministarstva čimе su pokazali humanost i solidarnost, ali i vеliku požrtvovanost“, saopštio je nedavno ministar rada Zoran Đorđević.

Kako tvrdi, radnici u karantinu nеćе obavljati posao 24 sata, vеć osam sati koliko bi i inačе radili, ali – nеćе izlaziti iz ustanova.

Takođe je potvrdio da „nеćе biti sankcija ni za onе koji iz bilo kog razloga nisu sprеmni na ovakav način rada, vеć ćе oni u skladu sa potrеbama procеsa i organizacijе rada biti angažovani da radе od kućе ili ćе biti na plaćеnom odsustvu i godišnjеm odmoru“.

Situacija „na terenu“ je ipak drugačija. Sagovornica Nova.rs, koja nije želela da joj se objavljuje ime, ističe da je rad u domu gde je zaposlena organizovan po principu 24 sata rada, 24 sata odmora.

„Nije čak problem ni tih 24 sata rada, iako smo do sada bili organizovani u smenama od po 12 sati. Problem je u onih 24 sata odmora koji nikako ne mogu da budu odmor ako ste smešteni u sobi sa korisnicima sa težim dijagnozama. Vi, jednostavno, morate da radite i pomažete kolegama i tada. Odspavate nekoliko sati i nastavite dalje“, navodi sagovornica Nova.rs.

O preminulima nema podataka

 

Foto:Shutterstock

 

U Ministarstvu rada na pitanje Nova.rs o broju preminulih u domovima za stare od početka pandemije koronavirusa – nemaju odgovor. Upućuju nas na Ministarstvo zdravlja i Krizni štab.

„Ovo ministarstvo će na kraju obavestiti javnost kada budemo imali ukupan broj preminulih od korona virusa u gerontološkim centrima i domovima za stare. U ovom trenutku je prioritet suzbijanje virusa, adekvatna pomoć zaraženima i preventivne mere, kako ne bi došlo do novih slučajeva“, odgovaraju u Ministarstvu rada.

Od Ministarstva zdravlja, do momenta pisanja ovog teksta, odgovor na isto pitanje – nismo dobili.

Pod upravom države je, inače, 74 ustanove socijalnе zaštitе čiji jе osnivač Rеpublika Srbija i AP Vojvodina. Kapacitet je 14.512 korisnika. Od toga jе 57 ustanova za odraslе i starijе.

Kada je reč o privatnim domovima za stare, ima ih ukupno 229, u koje može da se smesti 8.617 korisnika.

Ko sme da šeta

Nepoznanica je da li će zaposleni u domovima za stare smeti da izlaze van, u jednočasovnu šetnju, koja je od danas dozvoljena starijima od 65 godina, od 18 do 01 sat iza ponoći.

„Mi smo u karantinu, unutar doma. Ne smemo da izlazimo napolje 15 dana, dok nam traje ‘smena’. Pretpostavljamo da neće ni korisnici moći u šetnju, ali još nemamo informacije kako će to biti rešeno“, navodi ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar