Zaštitnik pokrenuo postupak kontrole u domovima za stare

Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Zaštitnik građana danas je na adresu 20 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina, a u kojima je potvrđeno prisustvo koronavirusa, zatražio da mu se što hitnije dostavi kompletna dokumentacija i odgovori na pitanja u vezi sa okolnostima i merama koje se preduzimaju u zaštiti zdravlja korisnika navedenih ustanova“ navodi se u saopštenju institucije Zaštitnika građana.

Ministarstvo rada, inače, na svojoj internet stranici svakog dana objavljuje informacije o broju ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih u kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19.

„S obzirom da Zaštitnik građana nema nadležnosti i ovlašćenja da kontroliše rad privatnih pružilaca usluge socijalne zaštite za domski smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije, pozvao je Ministarstvo da obavi neposredan nadzor u sedam ustanova ovoga tipa u kojima je zabeležena pojava koronavirusa, da utvrdi sve relevantne činjenice u zavisnosti od eventualno utvrđenih propusta i naloži mere u okviru svojih nadležnosti, te da o svemu obavesti Zaštitnika“, ističe se u saopštenju.

Po dostavljanju odgovora Zaštitnik građana će odlučiti o daljem toku postupka i potrebi donošenja mera iz nadležnosti ovog organa.

Komentari

Vaš komentar