U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 1.543 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 17 osoba.

Testirano je ukupno 9.576, a na respiratorima je 153 pacijenata.

***

U Srbiji je juče evidentirano još 1.717 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 18 osoba. Testirano je ukupno 11.160 građana, a na respiratorima se nalazi 158 pacijenata.

***

Beograd je najbolje organizovana lokalna samouprava za imunizaciju protiv koronavirusa i do sada je u glavnom gradu vakcinisano više od 100.000 ljudi, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je tokom obilaska Hale 11 Beogradskog sajma, gde je u toku vakcinacija više od 300 zaposlenih iz ustanova socijalne zaštite, kazao da je grad juče završio opremanje trećeg punkta za vakcinaciju stanovništa u Belekspo centru, koji će od naredne sedmice početi s radom.

***

Imunitet protiv korona virusa počinje da se stiče oko sedmog dana po primanju druga doze, a to da li smo potpuno imuni nakon vakcine ili će neko i dalje moći da prenosi bolest, znaćemo tek kada bude dovoljno vakcinisanih i kada to budemo pratili, izjavio je epidemiolog Predrag Đurić.

Đurić je za vikend izdanje lista Danas izjavio da iako je poslednjih godina objavljeno blizu 300.000 naučnih radova u svetu o korona virusu, još nemamo dokaza da će se samo vakcinacijom zaustaviti pandemija.”Za stvaranje imuniteta potrebno je nekoliko nedelja, zato je potreban oprez i dalja disciplinovana primena svih preporučenih mera zaštite. Mi još ne znamo koliko traje imunitet nakon vakcine i bolesti, on možda nije dugotrajan, a u zasad evidentiranim slučajevima prirodni imunitet traje oko šest meseci”, kazao je Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar