Foto:Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pomogla je 54 porodice, koje broje 333 dece, izjavila je predsednica ogranka ove organizacije u Crnoj Gori Milijana Milojević. Tradicionalno, "Srbi za Srbe" organizuju i Božićnu akciju.

„Božić je praznik porodice i ljubavi zato smo i birali ovaj praznik da se oko njega okupimo i da u Božićnoj akciji sakupimo sredstva za posebno ugrožene porodice. To su najčešće porodice koje nemaju osnovne uslove za život, u kojima je neko od članova bolestan i sl. Ovom prilikom pozivamo sve ljude dobre volje i donatore da se priključe Božićnoj akciji i pomognu porodice sa više dece širom Crne Gore. Deca su naša budućnost“, navela je Milojević za portal podgoričke Adria tv.

Ova humanitarna organizacija osnovana je krajem 2005. i od tada je prikupila ukupno više od 14 miliona evra pomoći za porodice širom regiona. Mnogo mališana je upravo zahvaljujući njihovom delovanju prvi put dobilo svoju sobu, krevet, čak i igračku… U 2023. godini pokrenut je niz akcija koje za cilj imaju pomoć šest porodica u Crnoj Gori.

„Deo akcija privodimo kraju, a jedan broj prenosimo u narednu godinu jer je u toku priprema dokumentacije i svih neophodnih dozvola i saglasnosti za nastavak istih. Hvala svih dobrotvorima koji su do sada bili uz Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe i istovremeno pozivamo sve ljude dobre volje da i u narednom periodu budu sa nama“, poručila je Milojević.

PROČITAJTE JOŠ:

U 2022. uspeli su da pomognu 15 porodica, sa 61 detetom. Ukupna vrednost pomoći tada je iznosila rekordnih 311.006 evra.

„Nažalost, socio-ekonomska situacija nije najpovoljnija. U takvim okolnostima najviše pate deca. Socijalno raslojavanje je veliko, a naš cilj je da im u jednom delu olakšamo i da znaju da dobrih ljudi, koji stoje iza svih naših akcija, ima“, dodaje Milojević.

Foto:Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Svakodnevno, kaže, dobijaju pisma i poruke sa molbom da im se pomogne.

„Trenutno je skoro 80 porodica na čekanju“, navela je Milojević.

Pomoć se najčešće ogleda u izgradnji i kupovini kuća, građevinskoj adaptaciji postojećih kuća, kupovini građevinskog materijala i poljoprivredne mehanizacije, stoke, kupovini najmeštaja, bele tehnike…

„Cilj je da se porodice osamostale kako bi sigurnije mogle da nastave život. Važno je istaći da smo pomogli rad narodnih kuhinja širom Crne Gore, a koje rade pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (Podgorica, Cetinje, Berane, Bijelo Polje), kao i Narodnu kuhinju u Nikšiću“, navela je Milojević.

BONUS VIDEO: Kako se zloupotrebljavaju najsiromašniji: I socijalna pomoć u Srbiji često zavisi od podrške vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar