Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Mlade supružnike Pericu i Tanju Mijatović iz Кuzmina kod Sremske Mitrovice, Bog je nagradio sa čak šestoro dece - tri dečaka i tri devojčcie: Milica (11), Goran i Gordana (10), Jelena (6), Zoran (3) i Mihajlo (1). Preživljavaju od skromne socijalne pomoći, dečijeg dodatka i sezonskih poslova. Pored toga, pletu kaiševe za obuću. Osim što je ispunjena decom, kuća Mijatovića je puna miševa, bubašvaba i buđi.

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ posetila je skroman dom porodice Mijatović, čija priča nas nikako ne ostavlja ravnodušnim.

Devojčica Milica, kao najstarija, brine o mlađoj braći i sestrama. Kaže da najviše voli da pomaže mami i tati oko pletenja kaiševa.

„Ima dosta miševa, a kad je jaka kiša izađu i bubašvabe. Plašimo ih se“, dodaje Milica.

Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Majka Tanja priča kako se snalaze oko troškova.

„Jedna žena donosi materijal za neku firmu iz Rume, pa pravimo kaiševe. Zaradi se koji dinar. Navikavamo i decu bar na neke posliće koji nisu teški. Ipak, jako su mala primanja. Dok platimo struju, kiriju i ostale troškove, malo nam ostane, pa to provlačimo ceo mesec. Dok ne idu u školu i nekako, ali kad krenu sve je mnogo teže. Кoliko puta zafali za užinu ili nešto“, priznaje ova majka.

Detinjstvo ovih mališana od kolevke je spakovano u dve iznajmljene i skučene sobice u kojima se igraju, uče i druže prevashodno jedni sa drugima, jer uslova za okupljanje nekog većeg društva nema. Troje najmlađih spavaju sa majkom na dušeku, a zimi su svi zajedno u jednoj sobi, bude toplije.

Кupatilo i vodu nemaju, samo česmu u dvorištu. Rupe kod prozora kroz koje duva pune sunđerima. Prokišnjava na sve strane, pa je velika vlaga i golim okom vidljiva. Od skorašnje jake oluje, dečija sobica u potpunom je mraku.

„Ovde smo već 14 godina podstanari, plaćamo 4.000 dinara. Tu su nam se rodila sva dečica i ne znaju za bolje. Nažalost, uskoro ćemo morati i otići. Gazda nas je obavestio da će sledeće godine u penziju i da će se vratiti tu da živi. Ne znamo gde ćemo sa šestoro dece i ko bi nas primio“, zabrinuta je Tanja.

Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Uprkos katastrofalnim uslovima, deca su zdrava. Međutim, domaćin Perica imao je ozbiljnih problema sa pritiskom i bio je jedno vreme u bolnici. To ih je baš bilo uplašilo.

Tanja je tada još bila trudna, pa je morala sama da brine o deci i svemu. Sada pije terapije i mora da se pazi, ali mora i da radi. Mnoge materijalne blagodati nisu im još uvek na dohvat ruke.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne boli, ipak, nedostatak materijalnih stvari koliko duševna bol uzrokovana ljudskom bezobzirnošću. To je majka Tanja posebno istakla:

„U školu i kad je kiša i kad je sneg idu peške. Niko neće da ih poveze pošto misle da su siromašni, da nemaju ko što oni imaju. Dođu tako iz škole mokri, a ovde ih sačekaju vlaga i hladnoća. Tišti ih to, mada ne govore. Bude mi žao zbog nemoći, majka sam im“.

Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Mijatovići nikada nisu putovali nigde. Na ekskurzije ne idu jer je jako skupo, a i, kako kažu, kad bi mogli da pošalju jedno dete, bilo bi im žao druge dece. Zato ih ne puštaju uopšte.

Zbog toga je najviše žao malom i tihom dečaku Goranu. On najviše voli da gleda fudbal, ali u poslednje vreme ne radi televizor. Na pitanje da li ima neku želju, stidljivim glasićem odgovorio je:

„Pozivam jako dobre ljude da mi kupe kuću, voleo bih da pozovem moje drugare iz škole da mi dođu. Ova kuća gde smo sada nije lepa“.

Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Većina ljudi danas se ne bi usudila da ima čak ni kućnog ljubimca, a da pritom nemaju rešeno stambeno pitanje, siguran i stabilan posao i šta sve još ne, što je danas nametnuto kao neki društveni kriterijum da bi se zasnovala porodica.

Mijatovići su se hrabro upustili u bračne vode, ne čekajući ništa od toga i čvrsto rešeni da imaju brojno potomstvo kao i njihovi roditelji, kako u šali kažu „da im ne bude dosadno u igri“, a i da sutra pomažu jedni drugima.

Ne sede skrštenih ruku, ali nisu uspeli da obezbede dom. Rešili su zato da se obrate za pomoć.

Foto: Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

Novi zadatak za Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe i sve njene donatore jeste da probamo da njihove snove o porodičnom domu pretvorimo u stvarnost.

Možda je upravo najmlađi Mihajlo, dok je spavao za vreme posete, snivao snove o novoj kući, ni ne znajući da će mu se oni možda uskoro ostvariti.

Pozivamo sve dobre ljude da se uključe u novu akciju pomoći.

Mali Mijatovići zaslužuju da im pomognemo da žive kao njihovi vršnjaci!

Za doniranje iz Srbije:

SMS na 7763 (200 dinara)

Račun: 160-279491-71

Pay Pal

Devizni račun

Za doniranje iz drugih zemalja, pogledajte OVDE.

BONUS VIDEO: Pomozimo malom Leu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare