Foto: Shutterstock

Vakcinu protiv raka grlića materice, čiji efekat zaštite prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ide i do 95 odsto, u Srbiji je primilo 16.000 devojčica i dečaka uzrasta od devet do 19 godina. Prema Batutovim podacima velika je nesrazmera među polovima, pa je od ukupnog broja vakcinisanih samo 3.000 dečaka. U Kragujevcu je danas održana tribina o HPV vakcini na kojoj je najavljeno da će u narednom periodu biti intenzivirana kampanja za vakcinaciju dečaka, koji su inače u zrelom dobu prenosioci HPV virusa od koga žene dobijaju karcinom grlića materice.

Besplatna vakcinacija protiv HPV virusa u Srbiji je počela u junu 2022. godine, a RFZO je za ove potrebe obezbedio devetovalentnu vakcinu, koja u gotovo stopostotnom procentu pruža zaštitu od devet tipova HPV virusa.

Procene SZO-a su da bi karcinom grlića materice u potpunosti mogao da bude iskorenjen, ukoliko do 2030. godine, 90 odsto stanovnika planete primi HPV vakcinu pre stupanja u seksualne odnose.

Od otkrivanja vakcine i početka vakcinacije 2006. godine, u svetu je dato 500 miliona doza HPV vakcine, a do sada nije zabeležen nijedan negativan efekat, rekla je na tribini u Kragujevcu direktorka RFZO-a dr Sanja Radojević Škodrić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona je istakla da je prema Batutovim podacima, u Srbiji najveći odziv za vakcinaciju zabeležen u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša, a da od manjih mesta, prema broju vakcinisane dece prednjače Pančevo i Šabac.

Iako Kragujevac spada u veće gradove, u tom gradu do sada je vakcinisano 500 dece uzrasta od devet do 19 godina, a direktorka RFZO-a kaže da je dosadašnja praksa pokazala da obuhvat vakcinacije u nekoj sredini poraste posle održavanja tribina, pa je izrazila uveravanje da će tako biti i u Kragujevcu.

,,Vakcina je u svetu dala odlične rezultate i mi sada hvatamo poslednji korak da uđemo u ovaj voz. Ukoliko obim vakcinacije bude što širi, onda ćemo znatno smanjiti procenat bolesti i smrtnosti od karcinoma grlića materice. Nažalost, naša zemlja je i dalje u vrhu po broju obolelih i preminulih. Svake godine od karcinoma grlića materice umre oko 400 žena u Srbiji‘‘, rekla je dr Radojević Škodrić.

dr Sanja Radojević Škodrić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ukazujući na značaj vakcinacije, ona je apelovala na roditelje da vode računa o zdravlju svoje dece i sa prisutnima podelila statistiku prema kojoj od HPV virusa podjednako boluju i žene i muškarci. Podsetila je da su muškarci prenosioci virusa, da žene karcinom grlića materice najčešće dobijaju u ranim tridesetim godinama, ali i da od ovog virusa nije izuzeta ni muška populacije, te da oni u pedesetim godinama života dobijaju karcinome muških reproduktivnih organa.

Foto:shutterstock

,,Roditelji veruju lekarima kada im dete dobije temperaturu, kada imaju razne druge hronične i akutne bolesti. Ne vidim zašto nam ne bi verovali i kada je u pitanju vakcinacija, ne samo protiv HPV virusa, već i kada su u pitanju sve druge vakcine iz obaveznog kalendara imunizacije‘‘, poručila je direktorka RFZO fonda.

Kompletna zaštita tek sa tri doze vakcine

Na tribini u Kragujevcu je istaknuto da je RFZO za građane Srbije obezbedio vakcinu američkog proizvođača, koja je među najbezbednijima na svetu, a da se kompletna imunizacija sprovodi sa tri doze vakcine.

Epidemiolog instituta ,,Batut‘‘ dr Marko Veljković rekao je da je do sada oko 1.500 dece uzrasta od devet do 14 godina primilo dve doze, dok je oko 1.900 dece uzrasta od 15 do 19 godina primilo sve tri doze vakcine i da je potpuno zaštićeno.

dr Marko Veljković Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ukazuje da je za poboljšanje obuhvata imunizacije neophodan multisektorski pristup, te da je osim zdravstvenog sistema, neophodno da se uključe obrazovne institucije, lokalne samouprave i mediji.

Upravo takva, multisektorska tribina održana je u Kragujevcu, kojoj su osim zdravstvenih institucija prisustvovali predstavnici civilnog sektora, lokalne samouprave i obrazovne institucije.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iz nacionalnog Udruženja ‚,Roditelj‘‘ su istakli da su u okviru kampanje za imunizaciju HPV vakcinom pokrenuli specijalizovani sajt hpvinfo.rs na kome roditelji mogu da dobiju odgovore na sva pitanja u vezi sa imunizacijom, a škole u Srbiji pošalju zahtev za organizovanje stručnih predavanja na ovu temu.

U kragujevačkim apotekama roditeljima dostupni magistri farmacije

Lokalna samouprava u Kragujevcu koja je bila i jedan od organizatora tribine o HPV vakcinaciji, podržava međusektorsku saradnju u oblasti javnog zdravlja, a gradska većnica za zdravstvo dr Gordana Damnjanović je istakla da je do sada 30 gradskih škola poslalo zahtev za održavanje stručnih predavanja o HPV vakcini.

HPV vakcine
HPV vakcine; Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Ona je najavila i da će od srede 1. februara u pet gradskih apoteka raspoređenih na celoj teritoriji Kragujevca dežurati magistri farmacije sa kojima će roditelji lično moći da razgovaraju o efektima vakcine, a da će spisak apoteka biti objavljen na zvaničnom sajtu grada.

HPV vakcina u Srbiji nije obavezna, već spada u preporučenu imunizaciju.

BONUS VIDEO: Dr Mima Fazlagić – HPV vakcina iskorenila rak grlića materice u Australiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar