Hoće li nas spomenik koštati života

Društvo 28. jan. 202114:18 > 29. jan. 2021 18:17
Podeli:
Autor: Slađana Đermanović

"Toliko o tome pričamo da je već prosto nemoguće da ljudi ne shvataju da je to praktično bomba. Nije bilo dobro da se toliki skup napravi sada u ovoj fazi, ne znam čemu to služi", tako na pitanje koliko je rizično bilo jučerašnje okupljanje na ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji odgovara iskusni epidemiolog Ana Gligić.

Naša sagovornica je jedan od lekara, stručnjaka, koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs „Struka protiv korone“, u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Povodom jučerašnjeg okupljanja na kojem je bio poprilično veliki broj ljudi, Gligić smatra da jednaku odgovornost snose organizatori, ali i narod koji je došao.

„Moglo je da se gleda i preko televizije. Narod je kriv, isto koliko i ovi koji organizuju. Narod ne oseća nikakvu odgovornost, srlja, a posledice snosimo svi jednako. Za prizor od sinoć nemam šta da kažem, baš sam se začudila. Bilo je mnogo ljudi“, komentariše Gligić. Inače, jedan od epidemiologa koji su učestvovali u borbi protiv variole vere.

Ona napominje da je održavanje takvih skupova, između ostalog, i odgovornost Kriznog štaba.

Gligić poručuje i da ćemo posledice jučerašnjeg skupa videti za oko 15 dana, koliko traje inkubacija. Naša sagovornica, ipak, ima u vidu i to da pandemija već porililno dugo traje.

„Godinu dana ovo traje, narod je željan da izađe i da nešto vidi. To je razlog, ipak, gde je ta svest naroda, posle tolikih emisija na televiziji. Ne možete ukjučiti televizor, a da ne čujete: ne valjaju skupovi i nosite maske. Ali, eto vidite, padne nekome na pamet da ide tamo“, zabrinuta je Gligić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar