Foto: Shutterstock

U situaciji kada su kovid bolnice prepune, zaraženih koronom sve više a ne možemo da dođemo na red u ambulanti, jedna doktorka iz Pančeva uspela je svojim savetima da pomogne jednom sinu da spasi oca i to putem Tvitera.

Prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti u penziji, dobila je preko Tvitera apel za pomoć jednog sina na koji se nije oglušila.

Naime, kako je objavila na Tviteru, obratio joj se jedan čovek čiji otac ima 80 godina i temperaturu do 39 stepeni nekoliko dana a kome se stanje, iako mu je serološki test bio negativan, pogoršalo. Imao je plitak dah i otežano je disao. Nekoliko puta ga je vodio u Kovid ambulantu i dobio terapije antibioticima, ali se njegovo stanje nije poboljšalo.

On je zamolio doktorku za pomoć jer u bolnicama nema mesta, a otac je pacijent sa obostranom upalom pluća, koji čeka rezultate PCR testa. Kontrola je zakazana za tri dana, a saturacija je 86 odsto.

Zvao je i Hitnu pomoć, ali su mu rekli da će doći tek kada saturacija bude 80 odsto.

Doktorka mu je savetovala da ode i kupi kiseonik i priključi ga ocu sam kod kuće.

Našao je aparat za kiseonik čije iznajmljivanje na mesečnom nivou košta 100 evra. Doktorka Plavšić mu je objasnila postupak za priključivanje i da je potrebno da otac miruje jer mu svaki pokret snižava saturaciju.

I tako je uz pomoć instrukcija preko poruka i Tvitera ovaj čovek uspeo je da spasi oca.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare