Foto: Privatna arhiva

Specijalista za plućne bolesti u penziji, prim. dr Slavica Plavšić govorila je za portal Nova.rs o trenutnoj situaciji sa koronavirusom, o postkovid reakcijama pacijenata, kao i o Međunarodnom kongresu Evropskog respiratornog društva, najvećem i najznačajnijem skupu pulmologa, koji se ovih dana organizuje na onlajn platformi.

Plavšić za naš portal istakla da veliki problem sa Kovidom-19 trenutno vidi u postkovid reakcijama.

„Jedan od simptoma koji može da ukaže na postkovid reakciju jeste da su pacijenti izašli iz bolnice kao izlečeni ili sasvim oporavljeni, sa tada normalnim nalazom na plućima, snimkom ili skenerom, i da posle izvesnog vremena dobijaju tzv. subfebrilne temperature, odnosno temperature oko 37 sa 2, 3, 5 i da to traje veoma dugo“, objašnjava lekarka.

Pročitajte još:

Dr Plavšić ističe da su ti pacijenti u velikom problemu zato što im je sa povišenom temperaturom zatvoren ulaz u matičnim ambulantama.

„U svakoj ambulanti se meri temperatura. Ako imaju povišenu temperaturu, upućuju ih na kovid ambulantu, gde ih ne prime jer su negativni. I tako pacijenti lutaju od jednog lekara do drugog“, kaže doktorka Plavšić i dodaje da su brojevi, iako sada pokazuju da je pandemija u fazi nekakvog smirivanja, oni i dalje visoki, pogotovo kod teških pacijenata.

Doktorka ističe da pacijenti posle izlečenja od Kovid-19 mogu nedeljama i mesecima imati simptome u vidu umora, malaksalosti, otežanog disanja, bolova u mišićima, kao i postkovid stres sindrom.

„Kao najteže posledice za sada se izdvajaju oštećenje srčanog mišića i plućne fibroze. Pod plućnom fibrozom se podrazumeva zadebljanje i stvrdnjavaje plućnog intersticijuma novostvorenim vezivnim tkivom. Na taj način se plućni kapacitet može znatno smanjiti i dovesti do delimične ili trajne invalidnosti“, upozorila je doktorka Plavšić.

O ovim problemima će se, kako kaže, u narednom periodu još mnogo ispitivati i govoriti.

Primarijus Plavšić osvrnula se i na Međunarodni kongres Evropskog respiratornog društva (ERS) koji se ove godine po prvi put u istoriji održava onlajn, u periodu od 6. do 9. septembra.

Ona smatra da će glavna tema ovogodišnjeg kongresa sasvim sigurno biti koronavirus.

„Primljen je veliki broj radova u kojima se sa svih mogućih aspekata sagledavaju prikupljena saznanja vezana za koronavirus – od toga kako se i gde pojavio, putevi širenja, mere prevencije i zaštite, do lečenja i postkovid posledica koje se sad evidentno pojavljuju“, kaže doktorka Plavšić i dodaje da je bilo predviđeno da se kongres održi u Beču, ali je zbog situacije kovid pandemije prebačen na onlajn platformu.

Inače, ovaj kongres je u svetu medicine najveći i najznačajniji skup pulmologa, koji okuplja više hiljada učesnika iz cele Evrope.

Svake godine se održava početkom septembra u nekom od evropskih gradova.

U narednim danima možemo da očekujemo primarne zaključke i analize radova predstavljenih na kongresu, a koji se tiču koronavirusa.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare