Deponija Sopot pozar
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mi ne znamo šta udišemo, možemo samo da znamo koliko ukupno ima čestica u vazduhu, ali šta u njima ima i šta ih sačinjava - to ne znamo, upozorila je naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević.

Ona je, komentarišući ekološku situaciju u Beogradu posle požara na deponiji u Vinči, u razgovoru za list „Danas“ ukazala da Gradski zavod za javno zdravlje i Agencija za zaštitu životne sredine obavljaju monitoring, ali njihovi izveštaji sadrže samo broj, ali ne i sadržaj čestica.

Đorđević je ukazala da su metode za merenje sadržaja štetnih čestica „zahtevne i skupe“, navodeći kako to nije razlog da zvaničnici govore kako je sve pod kontrolom.

„Poštenije je reći ‘mi ne znamo šta imamo u vazduhu’ nismo u mogućnosti da to izmerimo, nego da je sve pod kontrolom“, rekla je Đorđević.

Ona je upozorila da i Vinča i svaka divlja deponija u Srbiji – a ima ih više od 1.000 – predstavljaju ekološku bombu“ i da u ovim atmosferskim prilikama, sa izuzetno visokim temperaturama koje danima traju, svaka od njih može spontano da se zapali.

Ukazujući da u državi nije uređen sektor otpada i da je za to odgovorno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Đorđević je naglasila da Srbija nema uređeno razvrstavanje otpada, sistem reciklaže i da se na divlje deponije „odlaže organski otpad koji proizvodi izuzetno zapaljiv biogas“.

Zato „ne čudi što gori Vinča, deponija u Novom Sadu, a mogu da se zapale i druge širom Srbije“, upozorila je naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar