Požar na deponiji u Vinči, koji se razbuktao još u subotu 7. avgusta, gori već danima. I dok stručnjaci upozoravaju na direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija, ali i povećan broj asmatičara i pacijenata sa hroničnom opstrukcijom pluća koji se javljaju svojim lekarima, miris paljevine se i dalje oseća u vazduhu, a dim je i danas bio vidljiv u različitim delovima Beograda.

Da se zagađenost u vazduhu oseća, potvrdili su nam jutros čitaoci iz naselja Stepa Stepanović na Voždovcu. Prema njhovim rečima, negde oko pola 2 ujutru, probudio ih je jak i neprijatan miris, celokupno naselje sinoć je prekrila izmaglica, a vazduh je praktično bio „nepodnošljiv“.

Međutim,  dim se u popodnevnim satima video i u naselju Grocka.

Jedan naš čitalac poslao je snimak gustog dima koji je u popodnevnim satima, niz Dunav prekrio to beogradsko naselje.

Za sada se ne može sa sigurnošću utvrditi šta je razlog novog zađađenja vazduha, ali sudeći prema nedavnim izjavama gradskih funkcionera i struke, ovo zagađenje je samo rezultat paljenja smeća u Vinči od pre nekoliko dana.

I dok nas gradski čelnici uveravaju da je požar pod kontrolom, da se neće širiti i da se kvalitet vazduha stabilizuje,  zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je u toku istraga koja bi trebalo da utvrdi kako se desio požar na deponiji Vinča.

BONUS VIDEO: Požar na deponiji u Vinči

Međutim, niko se nije obratio građanima sa podacima šta udišemo i koliko je to opasno. Stručnjaci upozoravaju da su poruke o zatvaranju prozora stigle kasno kada je dim već ušao u domove i da u dimu ima sumpor dioksida i azot oksida koji su razlog za pogoršanje svih hroničnih bolesti pluća.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar