Foto:arhiva Nova.rs

Požar u Vinči i deponija koja gori danima već ostavljaju svoj danak - povećan je broj astmatičara i pacijenata sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća koji se javljaju svojim lekarima. Doktor Dejan Žujović kaže za Nova.rs da je u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu primetna gužva i povećan broj pregleda, što nije oubičajeno u ovo doba godine.

„I te kako smo puni.  Poslednja dva dana registrujemo veći broj pacijenata koji se žale na gušenja i nedostatak daha. Niko se ne žali na Vinču, ali meni sve nešto ukazuje na to. Sada je leto ne očekujem da više od 50 ljudi da uđe u ovaj Zavod. Godišnji odmori su, temperature su visoke, nije mu vreme sada da budu ovakve gužve“, kaže Žujović za Nova.rs.

Pulmolog napominje da su posledice pogoršanja astme i hrončne bolesti pluća.

„Katastrofa, Ovo je za hronične bolesnike smrt“, upozorava Žujović.

Neke od posledica će se tek videti.

„Sutradan, kad komšija dobije karcinom pluća, a nije upalio cigaretu u životu – evo mogućeg odgovora. Sve ima svoj uzrok i posledice“, kaže Žujović.

Stariji pacijenti su već stali u red kod lekara, a zanimalo nas je i kako stoje stvari sa decom.

„Deca nisu odreagovala na zagađenje nastalo usled požara u Vinči, u Tiršovoj nismo imali slučajeve asmatskih napada niti bilo šta slično“, kaže za Nova.rs dečji pulmolg dr Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Beogradu.

Dodaje da zagađenje vazduha svakako negativno utiče na pogoršanje stanja kod hroničnih plućnih bolesnika, ali da to poslednjih dana nije bio slučaj.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare