Gazimestan Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska policija potvrdila je ovog popodneva da je jedna osoba privedena na Gazimestanu pod sumnjom da je počinila krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“ tokom obeležavanja Vidovdana.

Pročitajte i ovo

Više medija javilo je danas da je na ulazu u dvorište Gazimestana zabeležen manji incident kada je Kosovska policija u pokušaju da pretrese monahinju, uhapsila mladića iz Podgorice koji se suprotstavio tome. Kosovski mediji, međutim, preneli su da je on uhapšen zbog „pevanja provokativnih pesama“.

U međuvremenu se oglasila Kosovska policija potvrdivši hapšenje na Gazimestanu zbog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“. Kako su naveli, sve radnje u vezi sa dotičnom osobom će biti preduzete uz konsultacije i koordinaciju sa tužiocem angažovanim na slučaju, prenosi KoSSev.

Iz policije ujedno navode da su na različitim lokacijama na Gazimestanu zaplenili nekoliko noževa i gvozdeni boker. Otvoreni su slučajevi „ilegalnog posedovanja oružja“ i „narušavanja javnog reda i mira“.

Ujedno navode da su policijski službenici uočili pojedine posetioce koji su nosili majice sa „provokativnim natpisima“, pa su im, kako dodaju, da bi se „izbegao eventualni nesporazum ili incident, takve majice uklonjene“.

Prema podacima Kosovske policije koja je obezbeđivala proslavu Vidovdana, na manifestacijama u Gračanici i na Gazimestanu prisustvovalo je 2.000 učesnika.

Kosovska policija je za današnje obeležavanje Vidovdana pripremila operativni plan za upravljanje bezbednosnom situacijom, pre, tokom i posle održavanja Vidovdana. Iz policije zaključuju da su oba događaja završena bez većih incidenata, te da su se učesnici manifestacije razišli u popodnevnim satima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare