Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Upravo počinje opelo kosovskim junacima na Gazimestanu. Danas je Vidovdan, a opelu prisustvuje i patrijarh Porfirije.

Pratite uživo sa sajtu KoSSev.

Na Gazimestan je nešto pre 13 časova stigao srpski patrijarh Porfirije, u pratnji više arhijereja, među kojima je vladika Teodosije i mitropolit Joanikije. On po prvi put služi opelo na ovom mestu.

Neposredno pre početka opela, obratio se kod Spomenika Kosovskim junacima, kratko medijima. Naglasio je da kosovski zavet nije imao za cilj da bilo koga eliminiše, već da uputi „koordinate ljubavi“.

„Ne damo svetinje a da se i mi trudimo da i mi budemo svetinja. Mi ako smo autentični i pravi Srbi, nećemo imati problem sa bilo kim“, kazao je patrijarh, naglašavajući da Bog blagoslovi sve druge narode da budu to što jesu, ali i da nas ne sprečavaju da budemo to sto jesmo“.

Patrijarh je slične poruke uputio i prethodno u Gračanici gde je služio liturgiju, poručivši da su Kosovo i Metohija i srpske svetinje očev dom, dragulj svetske baštine, ali i božji dar, a da je dar upravo u različitosti naroda.

Veći broj posetilaca je na Gazimestanu, ali oni još uvek pristižu, autobusima, kombijima i privatnim vozilima. Tu su vozila sa registracijama iz više mesta Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, kao i sa kosovskim tablicama.

Kao i svake godine, i ove Gazimestan obezbeđuje Kosovska policija. Na ulazu na Gazimestan vrši se pretres rančeva i torbi. Nedaleko od Gazimestana, a na magistralnom putu primetan je veći broj patrola, policijskih auta i motocikla.

Primetan je i veći broj medijskih ekipa.

Za to vreme u Kosovskoj Mitrovici se svakog trenutka očekuje da počne svečana duhovna akademija na kojoj prisustvuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kosovski mediji, za sada šturo prenose informacije u vezi sa današnjim danom. Pažnju pojedinih portala privukla je pre svega izjava, odnosno čestitka srpskog ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da su srpski temelji na Gazimestanu. Takođe i delovi Vučićevog govora u Kruševcu da Srbija slavi Vidovdan kao pobednik, ali i izveštaji sa terena da su za red na Gazimestanu zaduženi UNMIK, KFOR i policija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar