Aljbin Kurti, Nenad Čanak
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA/Nenad Lazić/Nova.rs

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom.

Poseta se događa na Vidovdan, na kojem su centralni medijski događaji bili u Gračanici i na Gazimestanu, na kojem je takođe bio Čanak sa sinom i nećakom, gde je položio i venac sa porukom „Večna slava srpskim junacima“ na spomenik Kosovskim junacima.

Pročitajte i ovo

U saopštenju kosovske vlade stoji da su Kurti i Čanak, razgovarali o pitanju nestalih osoba za vreme ratnih sukoba na Kosovu. Kako dalje navode, njih dvojica su se složili da Srbija treba da otvori arhive i pruži informacije o masovnim grobnicama koje se, navodno, nalaze na teritoriji Srbije, prenosi KoSSev.

„Premijer Kurti obavestio je Čanka da smatra da su 1.632 osobe nestale i naglasio da će vlada biti maksimalno posvećena svim nestalima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

S obzirom da se obe partije predstavljaju kao socijaldemokratske, na sastanku se razgovaralo, o „potrebi jačanja socijaldemokratije u regionu“, a u tom svetlu i o „novom dijalogu o statusu odnosa između Kosova i Srbije, koji se zasniva na jednakosti, kao i uzajamnom priznavanju“.

Kako takođe navodi kosovska vlada, Čanak je Kurtija informisao o političkoj situaciji u Srbiji, to jest, o „gušenju istinske opozicije od strane provladinih medija“.

„Opozicioni političar Čanak, rekao je da je svog sina i nećaka doveo u posetu Kosovu, kako bi izbliza videli stvarnost u kojoj žive Srbi i Albanci, jer državna politika, prema njegovim rečima, ne predstavlja istinu za narod u Srbiji“, zaključuju u saopštenju.

Međutim, oni ne navode da je Čanak sa porodicom obišao Gazimestan, a tu informaciju potvrdio je sam Čanak i njegova stranka u zasebnom saopštenju.

LSV je takođe saopštila da su Kurti i Čanak, razgovarali o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje. Čanak zapravo boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu. Juče je najpre posetio Prizren, a zatim obišao i Pećku Patrijaršiju.

„Kada je nešto svetska kulturna baština, tu ne postoje ni podele ni nacije ni stranke nego samo puno poštovanje. Poštovanje svima koji čuvaju i svima koji su očuvali“, poručio je lider LSV na Tviteru prilikom posete Pećkoj Patrijaršiji.

Čanak se porukom na ovoj društvenoj mreži oglasio i prilikom jučerašnje posete Prizrenu.

„Prizren, danas. Ne dogodine. Danas.“, napisao je Čanak u nedelju.

Nenad Čanak je jedan od retko viđenih političara iz Srbije, pored oficira za vezu Dejana Pavićevića, koji je danas posetio Gazimestan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare