Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stanica za merenje kvaliteta vazduha u Požarevcu isporučena je još u decembru prošle godine, ali još uvek nije puštena u rad. Iz Uprava grada Požarevca za list „Nova” poručuju da su u pitanju tehnički problemi i da će Požarevljani već početkom avgusta znati kakav vazduh udišu. Milenko Jovanović, koji je učestvovao u postavljanju stanica Agencije za zaštitu životne sredine, sa druge strane tvrdi da je sve moglo da bude rešeno do 1. januara i da su građani zbog neopravdanog kašnjenja ozbiljno oštećeni.

Grad Požarevac je u septembru prošle godine sa firmom „Ecomaks“ sklopio ugovor o kupovini opreme za merenje kvaliteta vazduha po ceni od 20.373.000 dinara. Kako iz „Ecomaksa” navode za list „Nova”, ova oprema je tri meseca kasnije isporučena predstavnicima Uprave grada Požarevca.

Građani Požarevca su očekivali da će ubrzo nakon toga moći u realnom vremenu da proveravaju kakav vazduh udišu, ali to još uvek nije moguće. Na pitanje lista „Nova” zbog čega ova merna stanica već sedam meseci nije puštena u rad, iz Uprava grada Požarevca kao razlog navode „otklanjanje tehničkih nedostataka na samoj lokaciji”.

Povezane vesti:

„Postavljanje merne stanice planirano je za period od 1. do 5. avgusta”, obavestili su nas iz Grada Požarevca. Osnivač Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Milenko Jovanović, koji je ispred Agencije bio uključen u nabavku ove, kao i ostalih mernih stanica u Srbiji, objašnjava za „Novu” da je uobičajeno da naručilac opreme još tokom nabavke obezbedi dozvole o nameni lokacije i napajanje električnom energijom, a da nakon isporuke sledi betoniranje površine, ograđivanje, postavljanje i aktiviranje opreme.

„Za ove poslove je potrebno maksimalno pet radnih dana uz najsporiji tempo, odnosno jedna radna nedelja tokom zimskih dana. Ne postoji opravdan razlog što stanica u Požarevcu nije počela sa radom do 1. januara“, kaže.

Objašnjava da je za ocenu kvaliteta vazduha potrebno merenje u celoj kalendarskoj godini, nakon čega se vrši kategorizacija i odlučuje o donošenju i sprovođenju mera za smanjenje aerozagađenja.

„Zbog kasnog postavljanja stanice izgubljena je čitava godina, što je u upravljanju kvalitetom vazduha i zaštiti zdravlja ljudi nedopustivo”, objašnjava.

To znači da zbog kašenjenja, prve mere za smanjejne zagađenja ne mogu biti donete pre 2023. godine, jer potrebni rezultati ne mogu biti dostupni prek kraja 2022.

„Rezime je da je građanima Požarevca ovim nečinjenjem lokalne vlasti uskraćeno ustavno pravo na pravovremenu informaciju o stanju životne sredine. Da li je to razlog za bilo kakvu odgovornost?“, pita Jovanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar