Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Grupa od nekoliko desetina mladića koji "brane" mural Ratka Mladića i večeras se okupilo u Njegoševoj ulici u Beogradu. Oni povremenim skandiranjem i transparentima veličaju lik i delo osuđenog ratnog zločinca Mladića.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, nakon uklanjanja farbe koju je jutros prosuo predstavnik SDPS Đorđe Žujović, ispred murala je došlo nekoliko desetina mladića sa namerom da ga „odbrane“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U neformalnom razgovoru su nam rekli da su oni „iz kraja“, da podržavaju lik i delo Ratka Mladića i da niko od njih nije došao sa strane, već su navodno svi komšije.

Pevaju „Srpski heroj“, „Ratko Mladić“… Imaju i zvučnik, pevaju o Kosovu i Metohiji.

Kako javlja reporter Nova.rs sa lica mesta, policija u civilu je tu, u znatno manjem broju nego juče. Nema kordona niti bilo čega…

Podsećanja radi, najpre su juče popodne aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović privedene pošto su mural gađale jajima.

Ćorović je kasnije objasnila da su joj odmah zatim prišli mladići sa kapuljačama koji su doslovno počeli da je vuku po ulici, a tek kasnije su joj se predstavili kao policajci.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Njeno privođenje izazvalo je buru u javnosti, pa su se sinoć u 19.00 sati na Trgu Nikole Pašića okupili aktivisti kako bi joj pružili podršku. Po izlasku iz policijske stanice, aktivistkinje su došle na trg i povele šetnju ka Njegoševoj ulici, gde su ih dočekali kordoni policije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oko sat vremena kasnije, kada se skup aktivista praktično završavao, došli su mladići odeveni u crno predvođeni Damnjanom Kneževićem.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ni jedni ni drugi nisu mogli da priđu muralu. Jedini koji je te večeri zapravo i mogao da priđe zidu bio je Aleksandar Vulin koji se pojavio na licu mesta, ali ubzro i otišao.

Bonus video: Desničari oprali mural

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare