Grobarijada u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Grobari iz čitave Srbije, ali ne navijači Partizana već pogrebnici i proizvođači porgrebne opreme okupiće se 17. septembra u Nišu, na 11. po redu „Grobarijadi“.

Ovaj već tradicionalni skup prethodni put bio je organizovan u Požarevcu 2019. godine, a potom je usledila pauza zbog korona virusa.

Ivan Stanisavljević predstavnik firme „Had international“ koja organizuje „Grobarijadu“ u Nišu kaže da je poziv za zabavu i druženje upućen kako proizvođačima pogrebne opreme iz Srbije, tako i sa čitavog Balkana.

„Verujem da će se svi lepo provesti. Imaćemo kao i u Požarevcu veliku tortu u obliku mrtvačkog sanduka sa glogovim kocem. Dužina torte biće 1,4 metra“, izjavio je Stanisavljević.

On je kazao da je poziv za druženje u poznatom niškom restoranu upućen i novinarima, tako da su dobrodošli svi oni koji žele da izveštavaju o tom skupu.

Deseta „Grobarijada“ okupila je u Požarevcu preko sto pogrebnika i proizvođača opreme iz Srbije, ali i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Grobarijada“ je, kažu pogrebnici, način da se barem jednom godišnje opuste i zaborave na teške trenutke koji ih svakodnevno prate u poslu.

Na skupu u Požarevcu glavna atrakcija bila je torta u obliku mrtvačkog sanduka, koja je probodena glogovim kocem, a deljeni su i privesci u obliku mrtvačkog sanduka i pogrebnih vozila.

Okupljanje grobara ovog meseca, neće biti prvo koje je organizovano u Nišu, pošto je 2016. godine u tom gradu održan Prvi sajam pogrebne i prateće opreme. Taj skup okupio je na niškom sajmištu 20 izlagača sa juga Srbije, a otvoren je presecanjem torte u obliku mrtvačkog kovčega.

Na sajmištu su bili zloženi sanduci, venci, urne, krstovi, jastuci i pokrovi, kao i vozila za prevoz pokojnika. U specijalnoj ponudi sajma našao se poklopac za kovčeg, sa klima uređajem.

Izlagači su tada kazali da se radi o veoma ozbiljnoj industriji u čitavom svetu i da se Sajmovi pogrebne opreme organizuju u brojnim evropskim gradovima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram