Foto:Shutterstock

Kako kažu u konzulatu Srbije u Solunu, granični prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke zvanično će biti zatvoren sve do 1. jula.

Na pitanje odakle onda vesti o tome da će on biti otvoren od danas, iz Konzulata odgovaraju: ima puno dezinformacija, ovo je zvanično.

Ova informacija nam je potvrđena i iz grčkog konzulata u Srbiji.

Kako Nova.rs saznaje iz ambasade Srbije u Severnoj Makedoniji, od 23 sata po grčkom vremenu, odnosno od ponoći po našem, Grčka otvara granice i prema Makedoniji. Međutim, tranzit je dozvoljen isključivo za lica koja imaju regulisan boravak, ili koja idu službeno. Za turiste iz Srbije zatvoren je prolaz kroz Makedoniju, odnosno ulazak u Grčku, što znači da turisti  iz Srbije do 1. jula u Grčku idu isključivo iz Bugarske.

„Evzoni je zatvoren, ulazak u Grčku je samo preko Bugarske i to od 23 časa“, rečeno je u grčkom konzulatu u Srbiji.

Podsetimo, u odluci Vlade Severne Makedonije bilo je najavljeno da će građanima Srbije dozvoliti tranzit kroz ovu zemlju, za šta će biti otvoreni granični prelazi Bogorodica/Tabanovci sa Srbijom, kao i prelaz Evzoni na granici sa Grčkom.

Kako je ranije Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), rekao za Nova.rs, građanima Srbije će biti dozvoljen tranzit kroz Severnu Makadoniju u trajanju od maksimalno pet sati.

“Na ulasku u Severnu Makedoniju se popunjava formular, a na izlasku se taj formular predaje i time utvrđuje da li ste u zemlji proveli više od pet sati. To je neka tranzitna dozvola” objašnjava Seničić, koji je tada upozorio da tokom današnjeg prepodneva trebalo da dobiju sve pisane ovih potvrda, pošto su o njima zbog vikenda informisani usmeno ili iz medija.

“Mi smo od Grka, odnosno od tamošnje granične policije, dobili informaciju da će 15. juna prelaz Evzoni biti otvoren za taj tranzit, ali nam još uvek nije stigao zvaničan papir” naveo je direktor YUTA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare