Foto: EPA PHOTO EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Zdravstvena sigurnost turista biće ove sezone prioritet za Grčku koja u ponedeljak otvara aerodrome za strane turiste, izjavio je danas premijer Kirijakos Micotakis tokom posete ostrvu Santorini, popularnoj turističkoj destinaciji."Veliko mi je zadovoljstvo što sam na Santoriniji i što mogu da pošaljem poruku da je Grčka spremna da dočeka turiste ovog leta tako što će njihovu bezbednosti i zdravlje staviti na prvo mesto", rekao je Micotakis.

Grčka je povećala broj zdravstvenih radnika na svojim ostrvima, a Micotakis je, sa maskom na licu, posetio zdravstvene ustanove i doktore na Santoriniju.

Micotakis je posetio bolnicu u Firi i govorio o „uspehu“ svoje vlade u „pobedi nad prvim talasom pandemije“, a potom je na arheološkom nalazištu pozdravio „neverovatno raznoliko kulturno nasleđe“ Grčke i Santorinija.

Ova turistička sezona u Grčkoj se promoviše pod sloganom da je „grčko leto više od mora i sunca, to je stanje duha“.

„Želimo da se posetioci koji dođu osećaju bezbedno, želimo da zaštitimo njihovo zdravlje i zdravlje zaposlenih u turizmu i lokalnog stanovništva“, rekao je Micotakis.

Prvo će rad obnoviti aerodromi u Atini i Solunu, koji će primati avione iz 30 zemalja, dok će regionalni aerodromi, pa i onaj na Santoriniju, biti ponovo otvoreni za avio saobraćaj 1. jula.

Grčka će testirati sve putnike koji dolaze sa aerodroma koji se smatraju visokorizičnim i oni će biti u karantinu do 14 dana, zavisno od rezultata. Putnici koji dolaze sa svih ostalih aerodroma biće testirani po slučajnom uzorku, prenosi Rojters.

Grčku je prošle godine posetilo 33 miliona turista od čega je zemlja imala prihode u iznosu od 19 milijardi evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar