Foto: Shutterstock

Od 15. juna Grčka će otvoriti granice za građane Srbije, najavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok bi isto to trebalo da učini i Severna Makedonija, ako epidemiološki uslovi to dozvole, a svakako do kraja meseca.

„Mi sa BiH imamo dogovor o slobodnom prolazu, kao i s Mađarskom i s Bugarskom. Grčka je najavila da će od 15. juna to da primenjuje. Zato je nama važno da i sa Severnom Makedonijom vidimo u kom pravcu će se to dalje odvijati i da li će ljudi moći da putuju”, rekao je Dačić u Nišu, gde se sastao sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, kome je to bila prva poseta u inostranstvu od izbijanja epidemije korona virusa.

On je preneo da su razgovarali o merama relaksacije, odnosno olakšavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

„Za mene su važni planovi Severne Makedonije, jer naši planovi su jasni – mi smo otvorili granice, svi stranci, i građani Severne Makedonije, mogu slobodno da prolaze i dolaze u Srbiju, bez testova i izolacije, osim ako imaju simptome bolesti“, podsetio je Dačić.

Dodao je da, imajući u vidu da ni Srbija ni Severna Makedonija, nisu „izolovana ostrva“, važno da se sve odluke sistematizuju i da se zna ko u regionu ima kakve propise, jer je to ono što najviše zanima ljude.

Dačić je naveo i da Srbija i Severna Makedonija žele da nastave gde su stale, da jačaju odnose.

Rekao je i da su razgovrali o ukidanju svih nepotrebnih prepreka u bilo kojoj oblasti i podsetio i na inicijativu „mini Šengen“.

„Generalno, da se trudimo da imamo što viši nivo zajedničkih imenitelja, imajući u vidu bogatu istoriju naših odnosa i prijateljstvo nasih naroda“, naveo je Dačić.

Kaže da Srbija pozdravlja odluku EU da otvori pregovore o članstvu Severne Makedonije i ističe da bi ceo taj proces trebalo da ide brže i da sama EU da nam da neke perspektive o kom vremenskom periodu je reč.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar