Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je putem našeg portala uputio Dragan Simić, ekolog iz Lige za orintološku akciju, a u kom je naveo da prvi čovek prestonice nije ispunio obećanje vezano za forland leve obale Dunava, čiju zaštitu je inicirao.

Simić je u svom pismu podsetio gradonačelnika da je prošle godine obećao da će Beljarica i forland leve obale Dunava u Beogradu konačno postati zvanično zaštićeni, ali da se to nije desilo.

Pročitajte još...

Odgovor gradonačelnika Beograda prenosimo u celosti:

Poštovani,

Кao neko kome je zaštita životne sredine od izuzetne važnosti, vodeći računa da uvek odgovorno i dosledno radim svoj posao i ispunim svoja obećanja, te vođen vizijom da Beograd treba da se razvija u pravcu zaštite i očuvanja zdrave životne sredine, potrudiću se da vam odgovorim na vaše pismo što jasnije.

Odmah na početku želim da istaknem da će predeo izuzetnih odlika „Forland leve obale Dunava kod Beograda“ biti zaštićen na znatno višem nivou nego što je prvobitno bio plan, čime značajno doprinosimo unapređenju životne sredine našeg grada.

U nastavku sledi detaljan odgovor:

Naime, kao što znate Zavod za zaštitu prirode Srbije je još 2011. godine, a na inicijativu Sekretarijata za zaštitu životne sredine, izradio Studiju zaštite predela izuzetnih odlika „Forland leve obale Dunava kod Beograda“.

U međuvremenu, Zavod za zaštitu prirode Srbije je od Sekretarijata zatražio da studija bude vraćena radi dorade. 12. aprila 2021. godine, Studija zaštite „Forlad leve obale Dunava kod Beograda“ je dostavljena ponovo Sekretarijatu.

Nakon samo nekoliko dana, kako bi Skupština grada Beograda, hitno proglasila zaštitu ovog izuzetno vrednog područja grada Beograda, Odluka o proglašenju zaštite predela izuzetnih odlika „Forlad leve obale Dunava kod Beograda“ stavljena je na Javni uvid i organizovana javna rasprava, dana 13. jula 2021. godine, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Posle toga, Odluka o proglašenju zaštite ovog predela sa pratećom dokumentacijom je poslata u Ministarstvo zaštite životne sredine radi dobijanja saglasnosti i zvaničnog pokretanja postupka zaštite, kako je to zakonom predviđeno. Posle toga, Ministarstvo za zaštitu životne sredine obratilo se Sekretarijatu za zaštitu životne sredine da se predmet upućuje Zavodu za zaštitu prirode Srbije, kako bi preispitali Odluku o vrednovanju i kategorizaciji zaštićenog područja u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja, zbog velikog broja zaštićenih vrsta ptica i drugih biljnih i životinjskih vrsta, te ekološkog značaja područja o kom ste i vi pisali.

Ono što je važno jeste da je Zavod za zaštitu prirode Srbije uputio odgovor nadležnom ministarstvu i nadležnom Sekretarijatu, dana 20.12.2021. godine, kojim se izjasnio da je razmotrio svoju odluku o vrednovanju i kategorizaciji ovog područja, i da će se izvršiti prekategorizacija područja, te će umesto III kategorije ovo područje svrstava u I kategoriju – međunarodnog, nacionalnog odnosno izuzetnog značaja.

U skladu sa navedenim, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, će sprovesti postupak proglašenja zaštite predela izuzetnih odlika „Forlad leve obale Dunava kod Beograda“ i finansirati sprovođenje mera zaštite i očuvanja ovog izuzetnog prirodnog područja.

Uveren sam da će ova odluka biti sprovedena u što kraćem roku, a unapređenje zaštite životne sredine u našem Gradu ostaje jedan od mojih najvažnijih prioriteta.

BONUS VIDEO: Bara Reva – odbrana prirodne oaze

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar