Goran Vesic i Blok 8
Foto:Urbanistički projekat/PC Art/TANJUG/ PREDRAG MITIC

Na javnoj sednici o izmenama Plana generalne regulacije (PGR) za područje Grada Beograda, postugnut je dogovor da se odustane od predviđenih izmena koje se tiču savskih blokova na Novom Beogradu i Košutnjaka, javlja reporter N1.

Javnoj sednici u prostorijama Sekretarijata za urbanizam, prisutno je više desetina građana iz više udruženja i inicijativa, poput Udruženja građana Zajednička akcija blok 70 i 70A, „Za naš kej“, „Savski nasip“, predstavnici blokova 44 i 45, kao i bloka 8 i „Bitke za Košutnjak“, piše portal N1. 

Građani su do poslednjeg mesta ispunili salu. Gotovo svi prisutni imaju neku primedbu na Plan generalne regulacije, dok su najglasniji predstavnici novobeogradskih blokova.

Prisutni su i predstavnici Narodne stranke, Dveri, Stranke slobode i pravde, kao i Ne davimo Beograd. Najčešća primedba je nedovoljna participacija građana, a naveden je primer mesne zajednice Sava.

„Kad niste mogli da se dogovorite sa građankma dok ste rušili grad, sada kada odlazite treba da odete sa stilom“, kaže urbanista Marin Krešić, dok je glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić to nazvao „političkim performansom“.

Milica Lukić, prostorni planer i učesnica rasprave, obratila se institucijama i zatražila da „ozbiljno razmisle“ o većoj participaciji građana.

„Ne može javni uvid da se oglašava u vreme praznika i ne možete da postavite na internet 319 strana Plana u formatu koji ne može da se čita bez specijalnih programa. Učešće javnosti može mnogo bolje da se organizuje. Molim vas da uzmete u obzir učešće građana. Svaku sednicu obeležavaju žustre rasprave i zbog toga se mora povećati participacija građana za ovako kompleksnu temu. Izostala je i javna rasprava. Građanima nije objašnjeno šta se menja. Građani plaćaju institucije da rade u njihovu korist tj. da dostavljaju informacije“, rekla je ona.

Veliki broj udruženja građana protivi se izmenama ovog plana zbog toga što se njima, kako su ranije saopštili, otvara „mogućnost za zloupotrebu i otimanja zelenih površina“. Udruženja smatraju da nije bilo ni dovoljno javne rasprave i strahuju da bi na mestima zelenih površina mogli da niknu razni objekti.

Plan generalne regulacije je krovni dokument za celokupno građevinsko područje Beograda kojim se regulišu namena zemljišta i pravila uređenja i građenja. Na uvid javnosti je stajao zakonski propisanih mesec dana, ali javna prezentacija, koja je takođe predviđena zakonom, nije održana. Poznato je samo da je iz novobeogradskih blokova stiglo više od 650 primedbi.

BONUS VIDEO: Šta stanovnici Ceraka misle o ugrožavanju posebnosti njihovog naselja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar